Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos och förste vice ordförande Frans Timmermans.

EU centraliserar underrättelser om terrorism

BRYSSEL 29 april 2015 | Ny säkerhetagenda

EU-kommissionen vill inrätta ett nytt centrum mot terrorism. Samtidigt ska samarbetet mellan medlemsländernas underrättelsetjänster öka.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen sin säkerhetsagenda för de kommande fem åren. Den syftar till att slå till mot terrorism, organiserad brottslighet och IT-brottslighet.

”Under de senaste åren har nya och komplexa hot uppstått vilket framhöver behovet av ytterligare samverkan och närmare samarbete på alla nivåer”, heter det i det 21-sidiga dokumentet.

– Målet för denna gemensamma EU-agenda är att medlemsstaternas myndigheter ska samarbeta mer effektivt i en anda av ömsesidigt förtroende, sade EU-kommissionär Frans Timmermans i ett uttalande.

Den viktigaste nyheten i strategin, som ska uppföljas med konkreta lagförslag, är att ett center för informationsutbyte mellan medlemsländernas underrättelsetjänster ska sättas upp i nederländska Haag. Där huserar sedan tidigare flera av EU:s brottsbekämpande byråer, bland annat polisbyrån Europol.

En annan framskjuten del i agendan är arbetet mot radikalisering av unga. Även här ska ett centrum inrättas för att samla in och sprida expertkunskaper om radikalisering genom EU:s nätverk för kunskapsspridning om radikalisering (RAN) som finns sedan 2011. Större IT-företag ska även involveras i nationella brottsbekämpande myndigheters arbete.

Kommissionen fick i juni 2014 uppdrag av medlemsländernas stats- och regering att ta fram en strategi för 2015-2020 men arbetet har intensifierats av terroristattackerna i Paris och Köpenhamn.

Medlemsländerna och EU-parlamentet ska nu säga sitt om agendan.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret