Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Rysslands president Vladimir Putin.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Rysslands president Vladimir Putin.

Ryssland och Grekland tecknar samarbetsavtal

Efter möte i Moskva vill de två länderna stärka sina relationer inom allt från kultur till energi.

På onsdagen anlände Greklands premiärminister Alexis Tsipras för sitt första möte med Vladimir Putin i Moskva. Mötet ledde till ett tvåårigt samarbetsavtal som ämnar att stärka relationerna inom allt från energiförsörjning till kulturellt utbyte.

– Det här är en värdigt viktig dag för grek-ryska relationer. Vi är enade av en gemensam religion och kultur. Som vi har vår i Moskva idag har vi vår här i våra grek-ryska relationer, sade Alexis Tsipras efter mötet rapporterar statliga ryska TV-bolaget RT.

Vladimir Putin var även han nöjd med mötet som han menade var konstruktivt Han sade att de enats om att jobba för ett energisamarbete, bland annat genom bygget av en ledning för rysk gas via Turkiet till Grekland.

Utrikesministrarna från Grekland, Makedonien, Ungern och Serbien träffades tidigare i veckan i Ungern för att diskutera ett samarbete kring gasledningen.

Energifrågan är känslig i och med att EU:s energiunion bland annat syftar till att minska beroendet av rysk gas.

Inför mötet uttalade EU-ledare oro för vad mötet skulle innebära för EU:s gemensamma Rysslands politik. För att genomföra sanktioner mot Ryssland krävs samtliga medlemsländers godkännande.

– Grekland kräver och får solidaritet från EU. Vi kan därför också be om solidaritet från Grekland, sade Europaparlamentets talman Martin Schulz till den tyska tidningen Muenchner Merkur rapporterar BBC.

Men Alex Tsipras ansåg att Grekland hade rätt till en ”mångsidig utrikespolitik”.

– Grekland är en suverän stat som har sin obestridliga rätt att ha en mångsidig utrikespolitik. De borde respektera våra skyldigheter i alla internationella organisationer, sade Alex Tsipras.