Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Ukrainas president Petro Porosjenko och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, Ukrainas president Petro Porosjenko och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Ukraina siktar på EU-ansökan inom fem år

Samtidigt som striderna intensifieras i östra Ukraina lovade EU vid dagens toppmöte i Kiev att utreda möjligheten för fredsbevarande styrkor.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk träffade på måndagen Ukrainas president Petro Porosjenko för att diskutera Ukrainas relation till EU och situationen i östra Ukraina.

– Vi deklarerar att vi ska garantera en effektiv implementering av associationsavtalet och uppfylla villkoren som behövs för att ansöka om EU-medlemskap inom fem år, sade Petro Porosjenko i inledningen av mötet.

Toppmötet var det första mötet som behandlade EU och Ukrainas samarbetsavtal sedan det undertecknades för knappt ett år sedan. Avtalet innehåller bland annat ett frihandelsavtal som ska underlätta handeln mellan EU och Ukraina samt krav på ekonomiska reformer.

– Nu beror allt på er övertygelse, ert mod, men också ert tålamod. Ni har kraftfulla fiender men samtidigt har ni många vänner. Men det kommer inte vara nog om ni inte förändrar Ukraina själva. Reformer kommer vara det bästa svaret mot angriparen, svarade Donald Tusk.

Porosjenko har tidigare bett EU att skicka fredsbevarande styrkor till östra Ukraina, där striderna alltjämt fortsätter. EU-ledare har hittills undvikit frågan, men på måndagen lovade Donald Tusk att frågan så fort som möjligt ska utvärderas.

– Vi har beslutat att så snabbt som möjligt skicka en delegation med uppdrag att utvärdera behoven och möjligheterna för EU att besvara de behoven. Delegationens rapport kommer sedan diskuteras med alla medlemsländer, sade Donald Tusk.

Trots den vapenvila som tecknades i Minsk i februari fortsätter eldgivningen mellan ukrainska regeringsstyrkor och proryska separatister i östra Ukraina. OSSE:s observatörer rapporterade i helgen att striderna har intensifierats i närheten av staden Mariupol.