Sveriges tidigare finansminister Anders Borg. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Borg om Greklands förhandlingar: De tuffaste i Europa

Förre finansminister Anders Borg menar att priset att låta Grekland lämna euron är för högt och att en skuldavskrivning är nödvändig.

– Det har varit väldigt hårda anklagelser från grekernas sida och hårt motstånd från euroländernas sida. Så det här får man beskriva som de tuffaste förhandlingarna man har haft i Europa. Det är jag helt övertygad om, sade Anders Borg i en intervju med Svenska Dagbladet.

Han backar även från sin tidigare ståndpunkt att Grekland borde lämna euron – att det nu är för sent för landet att lämna valutasamarbetet.

– Konsekvenserna skulle bli för betydande. Det vore bekymmersamt och farligt att störta dem över kanten, sade Borg som instämmer i många ekonomers bedömning att den grekiska statsskulden som uppgår till motsvarande 180 procent av BNP, inte är hållbar i längden.

– Man måste göra en skuldnedskrivning, sade Anders Borg till SvD.