Annons

Frankrikes François Hollade, Tysklands Angela Merkel och EU-kommissionens Jean-Claude Juncker.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledarnas sista bud till Grekland

Under måndagens minitoppmöte har långivarna diskuterat ett sista erbjudande till den grekiska regeringen. Samtidigt skickar Grekland in en ny reformplan.

Gårdagens möte i Berlin skulle ursprungligen hållas mellan förbundskansler Angela Merkel, president François Hollande och kommissionsordförande Jean-Claude Juncker. Men Europeiska centralbankschefen Mario Draghi och Internationella valutafondens chef Christine Lagarde blixtinkallades.

Syftet med mötet var att mejsla fram ett slutligt erbjudande för Grekland att överväga under de närmaste dagarna.

– Det handlar om ett allra sista anbud från långivarna, citerade Der Spiegel tyska regeringskällor.

Efter mötet var det dock oklart om ledarna hade enats om något. En tysk regeringstalesperson sade att förhandlingarna mellan Grekland och långivarna måste skyndas på, enligt Süddeutsche Zeitung.

Ett sådant sista anbud förekoms doch av den grekiska regeringen som natten till tisdag skickade in ett enligt premiärminister Alexis Tsipras "omfattande och realistiskt" 40-sidigt reformförslag till EU-kommissionen och IMF, rapporterar Reuters.

– Vi väntar inte på att de ska skicka ett förslag, Grekland lämnar in en plan. Det är nu tydligt att beslutet om huruvida de vill anpassa sig till verkligheten ligger hos det politiska ledarskapet i Europa, sade Tsipras på tisdagen.

EU-kommissionen ville vid lunchtid på tisdagen varken bekräfta eller förneka att en sådan plan inkommit.

Grekland måste i juni betala tillbaka sammanlagt motsvarande 15 miljarder kronor, den första delbetalningen förfaller redan på fredag, motsvarande 2,8 miljarder kronor. I slutet av juni löper nuvarande krisprogram ut, då står Grekland helt utan medel om ingen ny överenskommelse nås.