Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) efter torsdagens arbetsmarknadsminitoppmöte.

Löfven vill vänta med socialt protokoll

BRYSSEL 25 juni 2015

Statsminister Stefan Löfven vill sätta arbetsmarknadsfrågor på EU-agendan men släpper fokus på ett socialt protokoll.

Stefan Löfven (S) träffade på svenskt initiativ premiärministrarna från en handfull EU-länder på torsdagen för att diskutera den europeiska arbetsmarknaden.

– Vi behöver ha fri rörlighet i Europa, både för företag och individer, men det måste kombineras med social trygghet och rättvisa villkor så att också de anställda ser att det här är till fördel för dem, sade Stefan Löfven efter träffen som varade en timme.

Han säger till Europaportalen att det finns en ”samsyn att något inte stämmer i europeisk reglering av arbetsmarknaden”. Han pekar på den så kallade Lavaldomen som reglerar vad fackföreningar kan kräva för villkor för utländska löntagare i Sverige.

– Nu ser allt fler att det finns inte bara den typen av missbruk utan även annat missbruk. Fler länder ser att regleringen måste skärpas utan att begränsa rörligheten, säger Löfven.

Dock vill han vänta med det som många fack kräver, ett socialt protokoll kopplat till fördraget som stärker löntagarnas rättigheter, en fråga som även Socialdemokraterna drivit. Men facken inser, menar statsministern, att det kommer ta mycket lång tid att få in det i fördraget.

– [Det innebär] att vi måste börja någon annanstans. Och då börjar vi i de regleringar som går att förändra, säger Stefan Löfven.

Han vill även ha förändringar i EU:s utstationeringsdirektiv som reglerar för EU-medborgare som jobbar tillfälligt i ett annat medlemsland.

Dagens möte är också ett inspel till EU-kommissionen, representerad av sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen, som innan årets slut lovat presentera ett ”mobilitetspaket” som ska underlätta för personer som vill arbeta i andra medlemsländer och samtidigt minska missbruk.

Medarrangörer på mötet var premiärministrarna för Beneluxländerna. Två av dem, Luxemburg och Nederländerna, har de nästkommande ordförandeskapen i EU:s ministerrådet vilket gör att de har möjlighet att sätta vissa hjärtefrågor på unionens dagordning.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret