Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Tyska invändningar mot grekiskt krispaket

De närmaste sju dagarna kan bli en rysare när det grekiska krislånet ska godkännas. 

Det är osäkert om alla berörda parter hinner eller ens vill ta ställning det nya stora grekisk krispaketet innan landet senare i nästa vecka måste betala ett tremiljarders eurolån till ECB.  

Först ska grekerna själva godkänna uppgörelsen därefter väntas euroländernas finansministrar ge sitt klartecken. Sedan, troligen i början av nästa vecka, kommer bland andra det tyska parlamentet rösta.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har bett landets parlamentet om en skyndsam behandling redan i morgon men mediarapporteringen tyder på att en omröstning kan dra ut till på fredagen.

Både Alexis Tsipras och den tyska förbundskanslern Angela Merkel brottas med interna partipolitiska motsättningar. Vänsterflygeln i Tsipras regeringsparti vill inte ha krislånet och en grupp på kanske 60 tyska kristdemokratiska parlamentsledamöter vill inte ge grekerna något krislån. Även om lånerebellernas inflytande inte är stort nog för att förhindra ett godkännande kan det ge ledarna politiska bekymmer som bland annat i Grekland kan utmynna i ett hastigt nyval.

– [Vi] måste titta närmare [på uppgörelsen] och sedan kommer vi att be förbundsdagen om godkännande när den gemensamma uppfattning är att detta kommer att hålla i tre år, sade Jens Spahn, Tysklands vice finansminister till tvebolaget ARD rapporterar Bloomberg. Ministern tonade i sammanhanget ner betydelsen av ECB-lånet och menade att det som verkligen betydde något var ”hur, tillsammans med grekerna, vi kan nå en hållbar lösning."

Tyskland har även innan veckans uppgörelse talat om att hellre skynda långsamt för att få ett bättre avtal på plats. Ett tillfälligt lån på 20 miljarder euro skulle kunna lösta de akuta behoven och ge förhandlingarna mera tid. Enligt Financial Times vill Berlin att även Internationella valutafonden, IMF, ska stå för en del av lånet. Men eftersom IMF vill ha en skuldavskrivning för Grekland kan de komma att säga nej till vidare medverkan.

Grekisk tv citerade icke namngivna regeringskällor i Aten som angav att Angela Merkel i telefonsamtal med Alexis Tsipras på måndagskvällen talat sig varm för den tyska linjen. Men enligt den franska nyhetsbyrån AFP  skulle ett tillfälligt lån kräva godkännande från alla medlemstater vilket i sig kan bli ett nytt potentiellt  huvudvärk för förhandlarna.