107 500 flyktingar försökte under juli ta sig över gränsen till EU. Arkivbild.

Bild: Kustbevakningen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stora EU-länder vill styra upp asylpolitiken

Tre EU-länder kallar till extramöte om den eskalerande flyktingsituationen i Europa.

På begäran av Storbritannien, Tyskland och Frankrike ska EU-ländernas migrations- och inrikesministrar hålla ett extramöte i Bryssel 14 september.

”Flyktingsituationen i och utanför EU har på senaste tid tagit aldrig tidigare skådade proportioner”, heter det i ett uttalande från den luxemburgska EU-ordförandeskapet som leder mötet.

De tre ländernas inrikesministrar vill bland annat påskynda arbetet med en lista över ”säkra ursprungsländer” – en lista som pekar ut vilka länder som anses vara säkra att skicka tillbaka personer till.

En sådan lista skulle det göra det lättare för medlemsländerna att avgöra vilka personer som bör få hjälp och vilka som bör skickas tillbaka. En sådan lista föreslogs av kommissionen redan för nio år sedan men avvisades då av medlemsländerna. Under sommaren har diskussionen om säkra ursprungsländer åter hamnat på dagordningen.

De vill även sätta upp mottagningar i Grekland och Italien som tar fingeravtryck och registrerar ankommande flyktingar. Mottagningarna vill de ska vara på plats innan årets slut.

I juli nådde antalet flyktingar som kom till EU för första gången över 100 000 under en månad, enligt unionens gränsbyrå Frontex. Julimånads siffror var tredje månaden på rad där ett nytt rekord slogs.

Den 9 september väntas EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker presentera en rad nya förslag som svar på migrationskrisen.