EU-kommissionär Elżbieta Bieńkowska ansvarar för inre marknaden, industri, rymd, entreprenörskap samt små och medelstora företag. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Efter Volkswagenskandalen: EU har “nolltolerans mot bedrägerier”

EU-kommissionen uppmanar medlemsländerna att granska om det förekommer avgasfusk med bilar.

– Vårt budskap är tydligt: nolltolerans för bedrägeri och rigorös efterlevnad av EU-regler, sade EU:s industrikommissionär Elżbieta Bieńkowska på torsdagen.

Kommissionen uppmanar alla medlemsländer att undersöka huruvida bilar fuskar med utsläpp och sedan rapportera tillbaka vad man finner.

”Vi måste få en heltäckande bild av hur många fordon i EU som utrustats med manipulationsanordningarna som är förbjudna enligt förordning 5/6”, heter det i ett uttalande.

Kommissionär Bieńkowska påminde samtidigt att ett nytt utsläppstest som, om det godkänns, ska fasas in från 2016 där utsläppen testas vid verklig vägkörning och inte i labb som i dag.

Den tyska biltillverkaren Volkswagen medgav tidigare i veckan att runt elva miljoner av dess dieselbilar utrustats med en anordning som kände av huruvida bilen testades eller om den användes för vanlig körning och därmed släppte ut mindre respektive mer avgaser.

Flera EU-länder, som Storbritannien och Frankrike, har bett kommissionen att uppmana medlemsländerna att genomföra omfattande kontroller av bilar.