Österrikes inrikesminister Johanna Mikl-Leitner och Luxemburgs EU- och utrikesminister Jean Asselborn i samtal. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Morgan Johansson inför flyktingmöte: Låsningarna finns kvar

EU-länderna står fortfarande långt ifrån varandra inför dagens migrationsmöte. Ordförandelandet Luxemburg försöker i sista stund kasta fram en ny plan för att skapa enighet.

Febrila förhandlingar har pågått inför dagens migrations- och inrikesministermöte för att få med alla medlemsländer på att fördela 120 000 flyktingar. En handfull central- och östeuropeiska länder motsätter sig tvingande kvoter.

Jean Asselborn, utrikesminister från Luxemburg som leder mötet, misslyckades på måndagen övertyga Tjeckien, Slovakien, Polen, och Ungern att gå med på en kompromiss.

Men på väg in på mötet på tisdagen hade Asselborn med sig en ny förhandlingstext som han hoppas ska lyckas ena medlemsländerna.

– Vi har arbetat hårt och det ligger en text på bordet. Jag anser att den är mycket balanserad och att den kommer att ha en mycket positiv inverkan på delegationerna så att vi kan nå resultat i kväll, sade Asselborn som leder mötet.

Men Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är inte lika optimistisk.

– Jag hoppas att vi ska klara detta, men låsningarna finns kvar och vi står alltjämt ganska långt ifrån varandra, sade Morgan Johansson och får medhåll av Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière som tror att det kommer att bli ett tufft möte.

– Europa kan inte tillåta sig att detta möte i dag slutar utan resultat. Det är oacceptabelt om Euopra sänder signalen till européerna och världen att det inte finns någon lösning, sade de Maizière.

En lösning för att få på plats EU-kommissionens förslag om att fördela 120 000 flyktingar mellan medlemsländerna är att rösta i ministerrådet. Länderna som stödjer omfördelningen är betydligt fler än motståndarna. För minister Johansson omröstning ”en utväg som kan användas i sista hand”.

De största motståndarländerna är Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern.

I de senaste kompromissförslagen är dock fördelningen inte bindande utan ska ske på frivillig basis.Den tjeckiska regeringen har i ett brev till EU-kommissionen skrivit att tvingande kvoter vore olagligt. Motståndarländerna är dessutom oroliga för att det öppnar för ett framtida permanent system med tvingande kvoter.