Statsminister Stefan Löfven (S), Österrikes förbundskansler Werner Faymann (S) och Tysklands vice förbundskanslern Sigmar Gabriel (S) är överens att driva kravet på ett socialt protokoll vid nästa stora fördragsändring i EU.

Bild: SPÖ

Hoppa till artikelns andra spalt.

S-ledare vill stärka sociala rättigheter i EU

En allians mellan s-partier och fack vill ändra EU:s fördrag.

Partiledarna för socialdemokraterna i Sverige, Tyskland och Österrike blev i lördags överens att vid nästa större fördragsändring i EU driva frågan om stärkta sociala och fackliga rättigheter. På detta sätt vill s-politikerna bland annat få bort effekterna av Lavaldomen och liknande arbetsrättsliga domar från EU-domstolen. Bakom överenskommelsen står också de fackliga organisationer DGB i Tyskland, ÖGB i Österrike och svenska LO.

– Principen är enkel, det land där jobbet utförs, det landets löner och villkor ska gälla för alla, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson efter beslutet i ett uttalande.

I den tvåsidiga överenskommelsen heter det att varken grundläggande ekonomiska friheter eller konkurrensbestämmelser ska ha företräde framför grundläggande sociala rättigheter.

– Löser inte EU denna fråga snart riskerar människor att vända sig emot hela EU-projektet, sade LO:s Karl-Petter Thorwaldsson.

I väntan på nästa stora fördragsändring, vilken kan dröja, ska gruppen jobba med näraliggande frågor som bland annat den kommande översynen av utstationeringsdirektivet och EU-kommissionens så kallade rörlighetspaket.

De ska också vidga kretsen länder och partier som stödjer initiativet och på fredagen, dagen innan, kom den franska premiärministern Manuel Valls (S) och Europaparlamentets talman Martin Schulz (S) till Wien för samtal med partiledargruppen. Andra länder som anses stå gruppen nära är Nederländerna, Belgien och Luxemburg.