Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Justitieminister Morgan Johansson (S) utanför riksdagens EU-nämnd på fredagen.

Svensk flyktinglinje spikad - fem krav på EU

STOCKHOLM 11 september 2015 | Folkpartiet reserverade sig

Inför det extrainkallade ministermötet på måndag har Sverige en punktlista för en ny flyktingpolitik i EU.

Justitieminister Morgan Johanson (S) berättade för journalister på fredagen efter möte med riksdagens EU-nämnd att han och statsminister Stefan Löfven (S) de senaste dagarna ring runt till andra regeringar för att säkra ett majoritetsbeslut i flyktingpolitiken.   

– Vi jobbar rygg mot rygg med Tyskland, sade Morgan Johansson till Europaportalen men var i övrigt förtegen om hur det svensk-tyska arbetet framskred.

På EU-nämnden fick regeringen stöd för att driva fem punkter (se box).  160 000 flyktingar som finns i Italien, Grekland och Ungern ska flyttas till övriga EU-länder enligt en särskild fördelning. I nästa led, menar riksdagen, ska det införas en permanent mekanism för omlokalisering av flyktingar mellan EU-länder.

– Jag är alltid optimist. Jag tror att en del länder nu har insett att det här måste vi lösa gemensamt. Jag vet att det finns länder som svängt i den ritningen, säger Morgan Johansson.

Sverige stödjer upprättandet av en EU-lista över säkra länder för att lättare och snabbare skicka tillbaka flyktingar dit. Justitieministern påpekade att FN:s flyktingorgan UNHCR är för ett system med säkra länder men att de samtidigt är emot att Turkiet finns med på listan på grund av bristande respekt för mänskliga rättigheter.

– Vi skulle få problem med Europaparlamentet om Turkiet stod på listan över säkra länder och vi skulle få hela FN-systemet emot oss, sade Morgan Johansson.

Sverige vill också diskutera flera lagliga vägar in i EU. Idag är det bara FN:s frivilliga system med kvotflyktingar som skapar legala vägar in i EU och via det tar Sverige emot 1900 flyktingar per år men är beredda att tillsammans med övriga EU öka antalet betydligt.

Som hittills enda EU-land har Sverige föreslagit så kallade humanitära visum för asylsökande en frågan som kommer att lyftas på mötet. Men att Sverige ensamt skulle införa humanitära visum avvisas helt av justitieministern för att det enligt honom exempelvis enbart från Libanon på några veckor generera 100 000-tals ansökningar.

– Det är omöjligt för ett land att göra detta. Men om alla EU:s länder inrättar ett sådant system då blir det lättare att hantera.

Folkpartiet, Vänsterpartiet och i viss mån Centerpartiet föreslog EU-nämnden ett upphävande av transportörsansvaret som lägger ett stort ansvar på exempelvis flygbolag att hindra asylsökande att resa med dem. 

– Det är fråga som vi helt enkelt inte kommer att få stöd för i EU om vi skulle driva det, sade Morgan Johansson.

Birgitta Ohlsson (FP) reserverade sig emot att Sverige inte ska ta upp frågan att slopa transportörsansvaret. En regel, menar Ohlsson,  som i dag tvingar människor ut i sjöodugliga båtar och ger flyktingsmugglarna enorma möjligheter.

– Jag inser att det är svårt och en enorm uppförsbacke. Men vill man tala om legala vägar på ett seriöst sätt då är detta här det viktigaste man kan göra tillsammans med asylvisum, sade Ohlsson.

Mer fakta

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret