Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Birgitta Ohlsson (FP) utrikestalesperson och riksdagsledamot.

Debatt: Häv inte EU-sanktioner mot vitrysk diktatur

Birgitta Ohlsson (FP) och Tina Acketoft (FP) 14 oktober 2015 | "Vore ett pinsamt svek"

Den röd-gröna regeringen måste stå upp mot de krafter som vill häva sanktionerna mot diktaturen i Belarus. Att häva sanktioner i detta läge är fel väg att gå och luktar dubbelmoral. Det skriver Birgitta Ohlsson (FP) och Tina Acketoft (FP).

Söndagen den 11 oktober genomfördes ännu ett farsliknande val i Belarus/Vitryssland. Varningarna om valfusk, påtryckningar och riggade valresultat duggade tätt. Enligt valobservatörer på plats var omröstningarna inte ens nära att möta demokratiska krav.

I Belarus/Vitryssland är förtrycket totalt. Regimen har fullständig kontroll över medborgarna och tillåter ingen offentlig debatt. Den som protesterar mot Lukasjenkos fula spel utsätter sig för livsfara, vilket förklarar varför helgens val gick relativt fredligt till. Då tidigare val ibland slutat med blodiga attacker mot oppositionens demokratiaktivister fanns dessutom en rädsla bland många frihetskämpar att ordna större publika manifestationer.

EU:s utrikesministrar diskuterar nu att som belöning för det jämförelsevis lugna valet att överväga att häva eller frysa sanktionerna mot flera av de belarusiska personer och företag som nu är föremål för dessa, inklusive Aleksandr Lukasjenko själv. Detta samtidigt som ledande europeiska utrikesministrar påpekat att valen givetvis inte höll god demokratisk internationell standard.

Att häva sanktioner i detta läge är för oss liberaler fel väg att. Det luktar dubbelmoral. Det ger dessutom signaler åt despoten att så länge oppositionen hålls i schack, människor är rädda och inga blodbad sker öppet på gator och torg så kan diktaturen fortsätta enligt ”business as usual”.

Syftet från EU:s utrikesministrar är självfallet att få diktatorn att känna att det lönar sig att närma sig väst i stället för att drivas ihop med Ryssland. Sanktionerna anses till och med av vissa att ha drivit Lukasjenko i famnen på den auktoritära Vladimir Putin som till följd av det ökade beroendet av rysk gas har fått ett ännu större inflytande över den belarusiska politiken.

Men konsekvenserna kan i praktiken bli helt tvärtom. För sanningen är att Lukasjenko, Europas siste diktator, har mer gemensamt med Putin, och kommer knappast att bli mer EU-vänlig per automatik genom att sanktionerna hävs.

Han har inget att vinna på den demokratisering, totala omläggning av sin egen auktoritära politik och respekt för mänskliga rättigheter som skulle krävas för ett närmare europeiskt samarbete. I stället riskerar ett lyftande av sanktionerna att leda till ytterligare förtryck.

EU-debatten kring dessa sanktioner innebär ett viktigt lackmustest för den rödgröna regeringens demokratiarbete. Vi liberaler kräver att den står upp mot de krafter som vill häva sanktionerna mot diktaturen. Allt annat vore ett pinsamt svek mot det belarusiska folket. Ett folk som liksom alla andra folk förtjänar att leva i demokrati med fria, öppna och demokratiska val.

Birgitta Ohlsson (FP)
Utrikestalesperson och riksdagsledamot

Tina Acketoft (FP)
Riksdagsledamot i EU-nämnden

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret