Statsminister Stefan Löfven (S).

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Löfven till Batra om gränskontroller: Låt proffsen sköta det här

Tillfälliga gränskontroller är juridiskt verkningslösa som hinder för flyktingar. Det beskedet ger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra upprepade på fredagen sitt tidigare förslag att Sverige ska införa gränskontroller för att hantera flyktingströmmarna bättre.

– Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, säger Batra till TT.

Men förslaget avvisas idagsläget av statsminister Stefan Löfven (S) som menar att det är upp till ansvariga myndigheter att göra den bedömningen.

– Det beslutet kan myndigheten ta om de uppfattar att vi inte kan upprätthålla lag och ordning i vårt land. Jag tror att det är bättre att myndigheten proffsen som har den bästa överblicken får ta ett sådant initiativ och inte enskilda partiledare, sade Stefan Löfven till journalister efter en presskonferens på Rosenbad i Stockholm.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som deltog vid samma presskonferens menar att tillfälliga gränskontroller är juridiskt verkningslösa som hinder för flyktingar att komma in i Sverige och söka asyl.

– Man måste veta vad man talar om. Om du kommer till Sveriges gränser och söker asyl måste du tas emot enligt de FN-konventioner som vi är bundna till. Tyskland införde utökande gränskontroller för någon månad sedan och det ledde inte till att andelen flyktingar till Tyskland minskade, sade Morgan Johansson. Han tillade dock att Sverige kan införa tillfälliga gränskontroller om det kommer så många asylsökande på kort tid “att polisen inte längre kan upprätta ordning och säkerhet” det vill säga om det skulle uppstå bråk.