Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Migrationsverket uppskattar att det i år kommer runt 160 000 nyanlända flyktingar till Sverige. Arkivbild.

Regeringen hoppas tiotusentals flyktingar ska kunna lämna Sverige

STOCKHOLM 30 oktober 2015

Inom kort kommer regeringen be EU ta emot flyktingar.

När EU gjorde upp om att omfördela 160 000 flyktingar från de medlemsländer som upplever störst tryck tackade Ungern nej till de 54 000 platser som erbjöds. Eftersom inget land ännu har gjort anspråk på omlokaliseringsplatserna betyder att Sverige kan bli ensam om budet när regeringen inom några veckor lämnar in en formell begäran.

Vad Europaportalen erfar hoppas regeringen på att kunna omlokalisera mellan 20 000 till 30 000 flyktingar från Sverige till andra EU-länder.

Med Migrationsverkets prognos för 2015 på 160 000 nyanlända flyktingar skulle 30 000 omlokaliseringsplatser betyda att motsvarande knappt 20 procent av de som kommit till Sverige i år får söka asyl i annat EU-land. Till det ska läggas att Sverige också lovat ta emot 5 700 flyktingar från Grekland och Italien.

EU-kommissionen måste först övertygas att flyktingar bör fördelas från Sverige – ett land som inte liksom Italien och Grekland är den första destinationen för flyende. Sedan ska övriga EU-länder vara villiga att ta emot flyktingarna från Sverige. När Tyskland, som i likhet med Sverige är ett populärt mål för flyktingar, tidigare lyfte idén om att personer i behov av internationellt skydd skulle omfördelas från Tyskland stötte landet på hårt motstånd från övriga medlemsländer.

Om Sverige får sin begäran besvarad återstår att omsätta det i praktiken. Hittills har omlokaliseringen i EU gått trögt. På en dryg månad har bara 86 personer av 160 000 flyttats. Om takten bibehålls kommer det att ta 155 år innan sista personen kommit till sin slutdestination och därmed möjligheten att få sin asylansökan behandlad.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret