EU-pengar ska hålla tillbaka afrikanska migranter

Med stöd av en fond på motsvarande 17,6 miljarder kronor vill EU-länderna att afrikanska länder ska göra mer för att se till att personer inte flyr till Europa.

Representanter för fler än 60 europeiska och afrikanska länder träffades i går onsdag och i dag i EU-landet Malta strax norr om Afrikas kust för att diskutera flyktingkrisen.

De enades om en handlingsplan som bland annat innehåller en fond på minst 17,6 miljarder kronor. Pengarna ska användas till dels att se till att afrikaner inte känner sig nödgade att fly till Europa, dels till att skicka tillbaka dem som kommer utan rätt att uppehålla sig i EU.

Planen är uppbygd kring fem delar och en lista på 16 åtgärder som ska vara på plats innan 2017.

– Vi hyser inga illusioner om att vi kan förbättra situationen över en natt. Men vi förbinder oss att ge människor alternativ till att riskera sina liv [genom att försöka ta sig till EU], sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk efter mötets slut på torsdagen.

Macky Sall, Senegals president, välkomnade fonden men hade hoppats på mer bidrag från EU-länderna.

– Vi hade naturligtvis önskat att fonden förstärktes men det är ett viktigt steg, sade Macky Sall. Samma kritik om bristande bidragsengagemang från medlemsländernas sida har i omgångar framförts av EU-kommissionen.

Efter Afrikatoppmötet fortsätter EU-ländernas stats- och regeringschefer på plats med ett eget informellt toppmöte där flyktingkrisen och sannolikt det svenska beslutet att idag införa gränskontroll ska debatteras.