Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: EU-kommissionen

EU skramlar miljarder för turkisk flyktinghjälp

Tre miljarder euro ska övertyga Turkiet att stoppa flödet av flyktingar till EU-länderna.

Medlemsländernas stats- och regeringschefer enades i ett extrainsatt EU-toppmöte i Valletta på torsdagen att samla ihop motsvarande 28 miljarder kronor i stöd till Turkiet under två års tid.

För pengarna väntas Turkiet bland annat öppna sin arbetsmarknad för syriska flyktingar i landet och erbjuda dem tjänster som sjukvård. Turkiets gränsbevakning ska dessutom skärpas och landet ta emot flyktingar som avvisas från EU-länder.

EU-kommissionen bidrar med en sjättedel, 4,7 miljarder kronor. Av medlemsländerna har dock i dagsläget endast Storbritannien dagsläget öronmärkt en summa, motsvarande 3,7 miljarder kronor, till Turkiet, rapporterar The Guardian.

EU erbjuder utöver pengar även att samtalen om visumfrihet för turkiska medborgare ska skyndas på och medlemskapsförhandlingarna återupptas.

EU-ledarna gick även med på det turkiska kravet att hålla ett toppmöte där Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bjuds in. Mötet väntas äga rum redan i november.

Turkiet har lagt ut motsvarande 63 miljarder kronor på flyktingkrisen där över två miljoner syrier sökt skydd i landet.

Flera europeiska ledare har under de senaste veckorna flaggat för att Schengen, där medlemsländernas medborgare kan resa passfritt, håller på att braka samman, efter att länderna, senast i raden Sverige, inför gränskontroller.

– Det råder ingen tvekan: Schengens framtid är i fara och tiden håller på att rinna ut, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som ledde det informella toppmötet som även hade till syfte att påminna medlemsländerna att genomföra det de åtagit sig, bland annat att omfördela 160 000 flyktingar som ankommit Italien och Grekland.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker upprepade tidigare uttalanden om att det går för långsamt.

– Jag är inte alls nöjd med farten i omfördelningen just nu. Det kommer att dröja till 2101 att omflytta 160 000 personer med denna fart, sade Juncker.