Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Bild: Europeiska unionens råd

Flyktingkris driver fram nystart mellan EU och Turkiet

Sverige bidrar med 700 miljoner kronor till Turkiet som ska minska flyktingströmmarna till EU. Samtidigt utlovas Turkiet ett närmande till EU genom möjlig visumfrihet och fortsatta medlemskapsförhandlingar.

Söndagens extrainsatta toppmöte mellan EU-ländernas ledare och Turkiet bekräftade den sedan tidigare uppgjorda planen på att landet i utbyte mot pengar ska se till att färre flyktingar rör sig vidare mot EU.

– Detta är en historisk dag och ett historiskt möte, det första mötet i sitt slag på elva år, sade den turkiske premiärministern Ahmet Davutoğlu efteråt.

I uppgörelsen får Turkiet motsvarande 28 miljarder kronor som ska användas till att förbättra för de drygt två miljoner flyktingar som uppehåller sig i landet. Pengarna ska bland annat gå till att erbjuda flyktingarna sjukvård, skola och tillträde till den turkiska arbetsmarknaden. Turkiet lovar även att trappa upp insatser mot flyktingsmugglare och stärka sin kust- och gränsbevakning.

– Vi förväntar oss stora steg mot att förändra förutsättningarna när det gäller att minska flyktingströmmen som kommer till EU via Turkiet, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som ledde mötet.

Enligt premiärminister Ahmet Davutoğlu har Turkiet hittills spenderat motsvarande 70 miljarder kronor på flyktingkrisen. Han kunde dock inte göra några utfästelser att åtgärderna kommer minska flyktingströmmen.

– Ingen kan garantera något. Jag önskar jag kunde säga att antalet kommer minska med det går inte eftersom vi inte vet vad som kommer hända i Syrien, sade Davutoğlu.

En sjättedel av summan tas ur EU-budgeten, resten från medlemsländerna i förhållande till deras ekonomier. För svensk del handlar det om 77 miljoner euro, motsvarande 713 miljoner kronor, en summa som regeringen är redo att bidra med.

– Det har vi sagt att vi är beredda att bidra med, sade statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet.

Dessutom ska medlemskapsförhandlingarna med Turkiet påbörjas igen. Visumliberalisering för turkiska medborgare erbjuds också med förhoppning om att det ska bli möjligt från oktober nästa år.