Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Mediauppgift: Tre EU-länder avslöjas som notoriska skattedumpare

BRYSSEL 11 november 2015 | Sverige mörkar skattedokument

Hemliga dokument visar vilka länder det är som i åratal blockerat EU-åtgärder för att förhindra skattedumpning. Samtidigt vägrar Sverige lämna ut skatteavtal till Europaparlamentets granskning.

Sedan åtminstone 2010 har Nederländerna, Belgien och Luxemburg systematiskt stoppat förslag om att göra skatteavtal med företag mer transparenta och stoppa skattedumpning.

Det visar protokoll från två så kallade rådsarbetsgrupper, där diplomater och tjänstemän från medlemsländerna sammanträder, som tyska Der Spiegel läst.

I ett protokoll från mars 2013 uttrycker den tyska representanten tvivel över upplägg som framför allt Nederländerna och Luxemburg använder sig av för att dra till sig storföretags skatter.

Det som avses är modeller där internationella företag överför stora delar av sina vinster till dotterföretag i ett land som tecknat ett fördelaktigt skatteavtal med företaget. På så sätt har exempelvis Luxemburg i praktiken sänkt ned sin bolagsskatt från den formella satsen på 29,2 procent till 5,8 procent. Vissa företag har lyckats pressa ned skattesatserna ytterligare.

”Representanterna från övriga EU-länder visste mycket väl vad som pågick”, skriver Der Spiegel.

Vid skattefrågor i EU krävs enhällighet och de tre länderna har bland annat stoppat förslag om mer informationsutbyte mellan medlemsländernas skattemyndigheter och större öppenhet kring skatteavtalen.

I EU-parlamentet har det tillfälliga skattegranskningsutskottet tidigare försökt få tillgång till de läckta dokumenten, enligt den tyske gröne EU-parlamentarikern Sven Giegold som är ledamot i utskottet.

Han kräver att Nederländernas finansminister, tillika ordförande i eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem och EU-kommissionens ordförande, tidigare premiärminister i Luxemburg, kommer till utskottet och svarar på ledamöternas frågor.

– Citaten i protokollen från mötena belägger entydigt att deras regeringar i flera år blockerat åtgärder för rättvisare beskattning i EU, sade Giegold i ett uttalande.

Utskottet har begärt att få se en rad hemliga EU-dokument som rör medlemsländernas skatteavtal med internationella företag. Sverige hör till den hälften av EU-länderna som dock enligt Giegold förvägrat ledamöterna att ta dela av dokumenten.

EU-kommissionen utreder sedan i fjol en rad fall där storföretag som Apple och Amazon tecknat fördelaktiga skatteavtal med bland annat Irland, Luxemburg och Belgien.

I förra månaden prickade EU-kommissionen företagen Fiat och Starbucks för att ha skrivit sådana konkurrensvridande avtal med Nederländerna och Luxmeburg.

De båda företagen måste betala tillbaka vardera mellan 20 och 30 miljoner euro, motsvarande 185 till 280 miljoner kronor, i skatt till Nederländerna och Luxemburg.

För ett år sedan uppdagades tack vare en omfattande läcka att Luxemburg och hundratals företag genom olika lagliga men tveksamma konstruktioner minskat sin skattebörda långt under den officiella luxemburgska företagsskatten på 29 procent.

Enligt en färsk studie från rättviseorganisationen Oxfam går två tredjedelar av skattepengarna från företag genom sådana fördelaktiga och konkurrensvridande avtal till fem länder: Nederländerna, Luxemburg, Irland, Bermuda och Schweiz.

Mer fakta

Administratör Europaportalen
Master
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons KOMM
Fackliga Brysselkontoret