Annons

EU:s sysselsättningskommissionär Marianne Thyssen som ansvarar för paketet och EU-parlamentariker Marita Ulvskog i samtal. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Omdiskuterade arbetsmarknadsreformer skjuts upp

EU-kommissionens omfattande paket för den europeiska arbetsmarknaden försenas. – Det ger ett något märkligt intryck, säger Marita Ulvskog (S).

Ursprungligen skulle det så kallade paketet för arbetskraftens rörlighet presenteras 9 december. Men enligt Marita Ulvskog (S), vice ordförande i EU-parlamentets sysselsättningsutskott, skjuts lanseringen upp. En källa på EU-kommissionen bekräftar för Europaportalen att de arbetar på ett nytt datum.

Marita Ulvskog är överraskad av beslutet. Enligt henne kände det roterande ordförandeskapet, Luxemburg, inte alls till det så sent som måndag. Inte heller gav ansvarig kommissionär, belgiska kristdemokraten Marianne Thyssen några andra signaler än att paketet var på väg.

– Det ger ett något märkligt intryck. Vi vet inte varför detta skett, säger Ulvskog till Europaportalen och tillägger att det inte går att säga huruvida förseningen är bra eller dålig.

Paketet väntas bland annat innehålla en översyn av utstationeringsdirektivet och socialförsäkringar för EU-medborgare som arbetar i andra medlemsländer. Sveriges regering har länge lobbat för en sådan översyn av reglerna som styr utstationering, alltså när EU-medborgare tillfälligt arbetar i ett annat medlemsland.

Frågan om socialförsäkringar för EU-medborgare i andra medlemsländer hänger ihop med den brittiska omförhandlingen av landets EU-medlemskap.

Premiärminister David Cameron har bland annat satt som krav att andra EU-medborgare som kommer till landet måste arbeta i fyra år innan de har rätt till landets socialförsäkringssystem, något som många andra EU-länder invänt mot.