Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sveriges vädjan om flyktinghjälp möts med EU-tvekan

EU-diplomater är tveksamma inför det svenska kravet på att övriga medlemsländer ska ta emot flyktingar från Sverige.

Den svenska regeringen begärde på torsdagen formellt EU-kommissionen att utreda huruvida Sverige kan komma i fråga att få omflytta flyktingar till andra euroländer. I dagsläget är Grekland och Italien de enda länder varifrån asylsökande omflyttas till övriga EU-länder.

Men EU-diplomater är tveksamma till att ge Sverige den statusen. Om Sverige tillåts skicka vidare flyktingar till andra länder riskerar det att öppna för att även andra nordliga EU-länder, som Tyskland, att begära samma sak, rapporterar Financial Times som hänvisar till diplomater.

När EU-länderna tidigare under hösten diskuterade vilka länder som kan komma i fråga för att få sända ut ankomna flyktingar anmälde Tyskland sitt intresse. Men förslaget stötte på hårt motstånd där många medlemsländer menade att Tyskland drivit ett alltför generöst flyktningmottagande.

Om Sverige skulle få gehör för sitt krav från EU-kommissionen, och därefter övriga medlemsländer, innebär det dessutom att de runt 4 500 flyktingar som Sverige åtagit sig att ta emot från Italien och Grekland måste omflyttas till andra EU-länder.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, på onsdagen på besök hos statsminister Stefan Löfven (S), menade dock att Sveriges krav är rimligt och att Sverige ”förtjänar stöd från andra”. Stefan Löfven ville vid den efterföljande presskonferens inte ange något önskat tal men pekade på att den lediga kvoten sedan Ungern tackat nej bestod av 54 000 omflyttningsplatser. Europaportalen har tidigare rapporterat att regeringskansliet internt hoppats på att 20 000 till 30 000 asylsökande kan komma i fråga.

Hittills har omflyttningen av de i den första omgången överenskomna närmare 100 000 flyktingarna från Italien och Grekland gått mycket trögt. I går onsdag flögs 30 asylsökande från Grekland till Luxemburg. Tillsammans med de 86 som tidigare omflyttats till Sverige och Finland blir det 116 omlokaliseringar.