Historisk valframgång för Nationella fronten

Franska extremhögern har gjort sitt bästa resultat någonsin. Valdeltagandet var knappt 50 procent.

I söndagens första omgång i de franska regionalvalen blev högernationalisten och EU-skeptikern Marine Le Pens Nationella fronten största parti med nära 28 procent av rösterna – den högsta andelen partiet fått i något franskt val.

– Nationella fronten är hädanefter obestridligen Frankrikes främsta parti, sade Marine Le Pen som fick över 40 procent av rösterna i den region hon ställde upp, nordliga Nord-Pas-de-Calais - Picardie.

Det är en tydlig ökning jämfört med förra regionalvalen 2010 då partiet fick drygt elva procent av rösterna i först omgången.

Partiet blev störst i sex av de tretton regionerna som höll val. I nästa och avgörande omgång, nu på söndag, väntas Nationella fronten bli störst i minst en av regionerna. Det bli i sådana fall första gången partiet får makten i en region.

President François Hollandes socialdemokratiska PS fick runt 23 procent av rösterna och har dragit tillbaka sina kandidaturer i minst två regioner för att förhindra att Nationella fronten får makten.

I de franska regionerna styrs frågor som infrastruktur, gymnasier, forskning och yrkesutbildning.

Valdeltagandet låg på knappt 50 procent.