Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Flyktingar passerar gränsen till Kroatien. Arkivbild.

Skärpt bevakning av Schengengränser föreslås

BRYSSEL 15 december 2015

EU-kommissionen presenterar flera förslag som för att stärka Schengensamarbetets yttre gränser och lättare kunna skicka tillbaka flyktingar som inte har rätt att vistas i EU.

För att stärka gräns- och kustbevakningen i den 26 länder passfria Schengen föreslår kommissionen att en ny byrå ersätter den nuvarande, och i mångas ögon tandlösa, gränsvakten Frontex. Den nya byrån ska få långtgående befogenheter.

”I brådskande situationer måste byrån kunna gå in och se till att det sker saker på marken även om det inte finns någon hjälpbegäran från det berörda medlemsländer eller om medlemslandet anser att det inte finns behov av ytterligare insatser”, heter det i förslaget.

I slutet av november hade det enligt EU-beräkningar skett 1,5 miljon olagliga gränspasseringar in i EU i år. Och enligt kommissionen har ”vissa medlemsländer inte kunna leva upp till sina skyldigheter” när det gäller att bevaka de yttre gränserna.

Byrån, som ska ha en egen styrka bestående av vakter från medlemsländerna på runt tusen personer och egen utrustning, ska även göra riskanalyser och kunna skicka personal till länder utanför Schengen. Med hjälp av en extra resurspool på ytterligare 1500 personer ska byrån sammanlagt kunna mobilisera 2500 gränsvakter.

Flera länder som Sverige, Finland och Polen har dock redan haft stora invändningar mot vad som ses om ett intrång på den nationella självbestämmanderätten.

– Sverige vill ju vara med och se till att vi kan upprätthålla respekten för gränserna. Men däremot är jag noga med att påpeka att den svenska gränskontrollen är ett svenskt mandat och ett nationellt beslut som ska ta det, sade Stefan Löfven vid ett EU-toppmöte för två månader sedan.

I dagens paket föreslår kommissionen även att det sätts upp en enhet som ska bistå medlemsländerna att avvisa personer som fått avslag på sin asylansökan eller av annan anledning inte har rätt att vistas i EU.

”Europeiska ingripandeteam för avvisning, bestående av ledsagare, kontrollanter och avvisningsexperter, ska kunna sättas in i medlemsländer som upplever ett särskilt trycket på avvisningssystemet”, heter det i förslaget.

I förslaget ingår även att EU ska kunna utfärda tillfälliga resedokument där sådana saknas till personer som avvisats så att deras hemländer går med på att ta tillbaka dem.

Den nya gräns- och kustbevakningsbyrån ska även ha en tjänsteman som tar mot klagomål från flyktingar som känner sig felbehandlade.

Kommissionen vill även ändra Schengenregelverket så att även EU-medborgare ska kontrolleras systematiskt när de reser in i något land i passunionen. Detta har inte tidigare varit möjligt och är en begäran från EU-ländernas justitieministrar från tidigare i höst.

Förslagen ska diskuteras på EU-toppmötet på torsdag och fredag där medlemsländernas stats- och regeringschefer träffas.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret