Annons

Flyktingar vid gränsövergång mellan Österrike och Tyskland. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länder försöker minska antalet asylansökningar

Österrike sätter tak på antalet asylansökningar samtidigt som Tysklands justitieminister vill förlänga gränskontroller på obestämd tid.

Den österrikiska regeringen meddelade på onsdagen att landet inför ett tak på antalet asylansökningar under de närmaste fyra åren.

Enligt förbundskansler Werner Faymann handlar det om en ”nödlösning” – en ”plan B” med syfte att ”skaka om” EU, rapporterar Wiener Zeitung.

Högst 37 500 ansökningar ska behandlas i år, detta antal ska sedan stegvis minska till år 2019. Det kan jämföras med att antalet asylansökningar i Österrike under fjolåret var runt 90 000.

Den socialdemokratiske förbundskanslern Werner Faymann kallar siffrorna riktvärden medan den biträdande kristdemokratiske förbundskanslern Reinhold Mitterlehner kallar dem en övre gräns.

– Vi måste öka trycket på EU. Antalet flyktingar måste röra sig mot noll, sade Mitterlehner.

Den kristdemokratiska inrikesministern Johanna Mikl-Leitner räknar med att taket kommer nås innan sommaren. Vad som händer när gränsen är nådd är dock ännu oklart.

Österrike väntas även inom kort göra det mindre attraktivt att söka asyl i landet med bland annat begränsningar för familjeåterförening och minskade bidrag till flyktingar.

Samtidigt vill den tyske kristdemokratiske inrikesministern Thomas de Mazière förlänga landets gränskontroller, som infördes i september, på obestämd tid. Den nuvarande tidsfristen för kontrollerna löper ut i mitten av mars. Enligt EU-regler får ett Schengenland bara ha tillfälliga gränskontroller i högst två år.

Från flera tyska kristdemokratiska parlamentsledamöter  kommer krav på att även Tyskland ska införa ett tak för antalet flyktingar.