Den nederländske premiärministern Mark Rutte och regeringskollegan tillika socialdemokratiska PvdA:s partiledare Diederik Samsom. Arkivbild.

Den nederländske premiärministern Mark Rutte och regeringskollegan tillika socialdemokratiska PvdA:s partiledare Diederik Samsom. Arkivbild.

Bild: Ministerrådet/Pietplaat

Sverige med i kontroversiell nederländsk flyktingplan

En grupp EU-länder föreslås ta emot upp till en kvarts miljon flyktingar. Därefter ska alla flyktingar som anländer Grekland skickas tillbaka till Turkiet. Amnesty kritiserar planen i skarpa ordalag.

Planen lanseras i dag av Nederländernas liberale premiärminister Mark Rutte och hans regeringskollega tillika socialdemokratiska PvdA:s partiledare Diederik Samsom i en intervju i tidningen De Volkskrant.

Enligt den ska Nederländerna, som under våren är ordförandeland i EU, tillsammans med en handfull andra medlemsländer årligen ta emot mellan 150 000 till 250 000 skyddsbehövande flyktingar som befinner sig i Turkiet.

I gengäld ska alla flyktingar som ankommer Grekland från och med i vår skeppas tillbaka till Turkiet.

Premiärminister Rutte har enligt tidningen samlat tjänstemän från en handfull medlemsländer, däribland Sverige, för att mejsla fram en konkret plan.

– Med ett antal länder har jag intensiv kontakt. Det handlar om Tyskland, Österrike och Sverige, alla länder som liksom Nederländerna har tagit emot många flyktingar, sade Diederik Samsom.

Förutom de fyra länderna ska även Frankrike, Spanien, Italien och Portugal ingå i det som går under namnet de villigas koalition.

Enligt Samsom måste Turkiet få juridisk status som säkert land för att återsändandet av flyktingar ska vara i linje med internationella konventioner.

När premiärminister Mark Rutte i förra veckan besökte EU-parlamentet sade han att unionen nu har sex till åtta veckor på sig att hantera flyktingkrisen.

EU:s system med omfördelningar av flyktingar anses inte vara tillräckligt för att hantera situationen. I dagsläget har endast 414 av de 160 000 utlovade flyktingarna flyttats från Grekland och Italien till andra EU-länder.

Organisationen Amnesty International kritiserar i skarpa ordalag den nederländska planen.

– Ingen får låta sig luras av det humanitära skimret av detta i grunden bristfälliga förslag. Det är politisk opportunism, sade John Dalhuisen, chef på organisationens Europakontor i ett uttalande.