Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Utrikesministern slår fast: EU är den viktigaste arenan

STOCKHOLM 24 februari 2016

Sveriges syn på EU:s utrikespolitiska roll har tydligt förändrats de senaste åren.

2007 sade dåvarande utrikesministern Carl Bildt (M) i sin första utrikesdeklaration att “samarbetet inom den Europeiska Unionen intar en särställning i svensk utrikes- och säkerhetspolitik”.

Två år senare, 2009 då Sverige var EU:s ordförandeland och Lissabonfördraget infördes, kallades EU för den “bästa plattformen” för Sveriges utrikespolitiska agerande.

Med Lissabonfördraget togs steg att fördjupa det utrikespolitiska samarbetet i EU, något som nu tycks förändrat Sveriges beskrivning av unionens roll och möjligheter på området.

När utrikesdeklaration för 2016 presenterades i riksdagen av utrikesminister Margot Wallström (S) på onsdagen samlade hon Sveriges nya syn i en mening.

– EU är Sveriges viktigaste utrikespolitiska arena, sade Margot Wallström och nämnde hur starkt Sverige var engagerat i att ta fram en global strategi för EU:s utrikespolitiska agerande. En strategi som Sverige varit med om att ta initiativ till några år tidigare.

Utrikesministern och regeringen presenterar i en utrikesdeklaration varje år sin vision och linje kring hur Sveriges utrikespolitik ska bedrivas.

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret