Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s bistånds- och krishanteringskommissionär Christos Stylianide.

EU-länderna föreslås nytt humanitärt bistånd

BRYSSEL 2 mars 2016

EU-kommissionen vill frigöra flera miljarder kronor till de medlemsländer som drabbats värst av flyktingkrisen.

EU:s bistånds- och krishanteringskommissionär, cyprioten Christos Stylianides, presenterade på onsdagen ett nytt förslag på ett humanitärt bistånd till medlemsländer i kris.

– Vi måste öka våra insatser utan fördröjning för att undvika en ytterligare försämring av situationen, säger Stylianides och syftar på den aktuella flyktingkrisen.

Förslaget, som först måste godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna, är att sammanlagt motsvarande 6,6 miljarder kronor ska frigöras till främst Grekland. Runt 20 000 flyktingar och migranter beräknas ha fastat i Grekland efter att flera länder norrut stängt igen sina gränser.

– Det ska tillgodose grundläggande behov, inklusive mat, akutsjukvård, husering, rent vatten och så vidare, säger Stylianides.

Pengarna ska inte tas från redan befintligt EU-bistånd utan göras tillgängliga från andra poster i budgeten.

Det nya biståndet ska samordnas med medlemsländerna, FN och icke-statliga organisationer. Pengarna ska inte gå direkt till det drabbade landet utan till internationella organisationer som ska genomföra krishjälpen.

I framtiden ska biståndet, om det får klartecken av EU-parlamentet och ministerrådet, kunna användas till insatser i medlemsländerna som ska ”skydda liv, minska lidande och skydda mänsklig värdighet” som det heter i förslaget. Det kan röra sig som katastrofer som kärnkraftsolyckor, terroristattacker eller sjukdomsepidemier.

De tre partigrupperna EPP, S&D och Alde som utgör EU-parlamentets ”breda koalition” välkomnade på onsdagen kommissionens förslag.

I nästa vecka äger ett EU-toppmöte rum i Bryssel dit förutom medlemsländernas stats- och regeringschefer är kallade även Turkiet bjudits in. På dagordningen står en punkt: flyktingkrisen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret