Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Som liberaler kan vi aldrig tolerera att Ryssland brutalt försöker ändra gränser genom odemokratiska tillvägagångssätt, skriver Birgitta Ohlsson och Tina Acketoft.

Debatt: Två år sedan Ryssland tog Krim

Birgitta Ohlsson (L) och Tina Acketoft 17 mars 2016

I två år har Ryssland brutit mot folkrätten nästintill ostraffat. Att Putin kommer undan med dessa kränkningar av ett lands suveränitet är farligt, inte bara för Ukraina, utan även för andra länder i Rysslands närhet. Det skriver riksdagsledamöterna Birgitta Ohlsson (L) och Tina Acketoft (L).

I morgon fredag är det två år sedan Ryssland annekterade Krim. I två års tid har Putin kontinuerligt brutit mot folkrätten och fört oss tillbaka i tiden till ett Europa där Sovjetunionen skrämde angränsande länder till tystnad med sin militära styrka och diktatoriska ideologi.

Konflikten i Ukraina är i dag en frusen konflikt. Men att en konflikt är frusen betyder inte att den är över - kampen om Ukraina är inte avslutad. Som liberaler kan vi aldrig tolerera att Ryssland brutalt försöker ändra gränser genom odemokratiska tillvägagångssätt. Det europeiska samarbetet behövs därför mer än någonsin för att garantera friheten, demokratin och freden i Europa. Dörren till Europa måste stå öppen för det ukrainska folket.

Under protesterna på Majdantorget visade det ukrainska folket att man ville ta ett steg närmare Europa, och göra sig kvitt med den korruption, de antidemokratiska värderingar och den nepotism som fanns i landet. Ännu är det en lång väg kvar att gå, även om vissa framsteg har skett. Senast nu i veckan godkände parlamentet en antikorruptionslagstiftning som landet hoppas kommer förbättra möjligheterna till visumfria resor till EU. Nyligen har Ukraina även infört en diskrimineringslag.

Dock är det inte bara positiva nyheter i det avseendet. I mitten av februari i år godkände parlamentet lag nummer 3700, en lag som ger partier möjligheten att stryka kandidater från valsedlarna efter valet. Lagen har beskyllts för att skapa en ”partidiktatur” och är en kraftig demokratisk inskränkning av medborgarnas rätt till fria val.

I juli är det två år sedan den ukrainska piloten Nadiya Savchenko tillfångatogs av pro-ryska rebeller i östra Ukraina och fördes över gränsen till Ryssland där hon sitter häktad beskylld för att ha dödat två ryska reportrar under striderna i östra Ukraina. Det faktum att hon tillfångatogs minst en timme innan journalisterna mördades bedömer ryska myndigheter som irrelevant. Nu yrkar ryska åklagare på att hon ska dömas till 23 år i fängelse. Savchenko har hungerstrejkat ett flertal gånger, en gång i 82 dagar. Om hon inte frisläpps är risken stor att hon kommer dö i fängelset. EU, USA med flera har med rätta krävt att hon genast släpps.

I två år har Ryssland brutit mot folkrätten nästintill ostraffat. Att Putin kommer undan med dessa kränkningar av ett lands suveränitet är farligt, inte bara för Ukraina, utan även för andra länder i Rysslands närhet. EU måste vara tydligare med att ta avstånd från Rysslands övergrepp.

Vi måste även vara tydligare med att visa vårt stöd för Ukrainas demokratikämpar, som senast i början av mars samlades i tusentals för att demonstrera för Nadiya Savchenkos frigivning. I ett Europa där den ryska aggressionen är på framväxt är det viktigare än någonsin att stärka Sveriges försvar och göra en tydlig markering mot Ryssland genom ett svenskt Nato-medlemskap.

Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (L)

Tina Acketoft,
Riksdagsledamot i EU-nämnden (L)

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret