Ett enigt konstitutionsutskott vill se en genomlysning av riksdagens EU-arbetet.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

KU vill se över riksdagens EU-arbete

Riksdagens konstitutionsutskott vill ha utvärdering av riksdagens EU-arbete.

I riksdagens EU-nämnd och olika fackutskott behandlas de frågor som den svenska regeringen ska driva i EU. Ett enigt konstitutionsutskott, KU, vill nu att riksdagen ska låta utvärdera sitt EU-arbetet. Utskottets ledamöter vill dessutom att utredningen särskilt tittar närmare på hur riksdagen bör följa upp utvecklingen med en förstärkt roll för de nationella parlamenten.

En utredning som kanske i sin förlängning innebär en förändring av riksdagens arbetssätt välkomnas av EU-nämndens ordförande Carl Schlyter (MP).

– Jag önskar att EU-arbetet generellt och även i EU-nämnden kunde bli mer öppet, säger Carl Schlyter till Europaportalen på fredagen och medger samtidigt att det kan bli svårt att få igenom politiskt och praktiskt.

Riksdagens EU-arbete har utretts i olika omgångar sedan Sverige blev EU-medlem 1995, senaste utredning gjordes för sex år sedan.