Annons

Näringsminister Mikael Damberg (S) är orolig för framtiden för det europeisk-amerikanska handelsavtalet TTIP. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Damberg: Vi är inte nöjda med USA

Näringsminister Mikael Damberg menar att USA blir allt mer protektionistiskt och drar fötterna efter sig i TTIP-förhandlingarna.

Näringsminister Mikael Damberg (S) anser att förhandlingarna om handelsavtalet TTIP mellan EU och USA går för långsamt och att USA inte bjuder till lika mycket som EU.

– [Offentlig upphandling] är en av de stora frågorna i förhandlingarna där amerikanarna har en position som vi inte är nöjda med. USA måste öppna sig för mer handel, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till Europaportalen och tillägger: Europa är mycket mer öppet för amerikanska företag.

Finns det en obalans där tycker du?

– Ja, och Amerika har gått in i en mer protektionistisk debatt. Vi är oroliga för konsekvenserna inte bara för Europa utan också för världshandeln på längre sikt, säger Damberg.

Han påpekar att fortfarande återstår att öppna sju förhandlingskapitel.

Annons

– Jag är lite stressad. Ska man slutförhandla måste alla texter finnas på plats. Europa har kommit längre med att presentera sina förhandlingspositioner medan amerikanarna inte riktigt visat korten på alla områden, säger Mikael Damberg.

Är du oroligt för motståndet mot TTIP?

– Jag är framförallt orolig för att förhandlingarna inte ska bli klara i tid. För har vi ingenting att diskutera och ta ställning till då spelar det ingen roll i fall man är för eller emot ett TTIP-avtal. Man måste öka takten i förhandlingarna.

Enligt tidtabellen ska TTIP-förhandlingarna vara klara innan USA:s president Barack Obama avgår. Varje EU-land har vetorätt och säger ett land nej faller avtalet. Just nu pågår en namninsamling i Nederländerna för en nationell folkomröstning om avtalet.  

Vad händer om de röstar nej?

– Jag tror att det är alldeles för tidigt att spekulera i det. Har vi inget avtal så vet jag inte om Nederländerna behöver ha en folkomröstning, säger näringsminister Mikael Damberg.