Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) har arbetat för att en revidering ska komma till stånd. Arkivbild.

EU-länder försöker stoppa svensk hjärtefråga

BRYSSEL 11 maj 2016 | Bakslag för regeringen

Elva EU-länder tvingar nu EU-kommissionen att ompröva sitt reformförslag av utstationeringsdirektivet. Den svenska regeringen har kämpat intensivt för att få till stånd en sådan reform.

Vid midnatt till i dag tisdag gick tidsfristen ut för medlemsländernas parlament att anmärka på EU-kommissionens förslag om en revidering av det så kallade utstationeringsdirektivet. Det är det regelverk som styr när EU-medborgare tillfälligt arbetar i ett annat medlemsland.

Minst elva länder tog tillfället i akt och med hjälp av den så kallade subsidiaritetsprincipen sätter de käppar i hjulet för förslaget genom att ge förslaget gult kort. EU-kommissionen blir nu tvungen att ompröva det.

Det inträffade är en motgång för den svenska regeringen som lagt mycket kraft och prestige på att få upp förslaget på EU:s förhandlingsbord. Sedan EU-domstolens tolkning av utstationeringsdirektivet för snart tio år sedan har kravet på att svenska arbets- och lönevillkor ska gälla i Sverige varit ett mantra för fackföreningar och de röd-gröna partierna.

Efter att EU-kommissionen 8 mars presenterat förslaget var regeringen mycket nöjd.

– Jag är väldigt, väldigt glad att det här arbetet gett resultat. Vi har nu ett förslag på bordet som går i precis den riktningen som vi vill, sade statsminister Stefan Löfven (S) i samband med att förslaget lades fram.

Så sent som veckan innan förslaget presenterades läckte ett utkast ut som gav de svenska arbetsmarknadsparterna kalla kårar. De tolkade innehållet i läckan som att den svenska modellen där fack och arbetsgivare förhandlar fram arbetsvillkor och löner var i fara. Men det slutliga förslaget låg tydligt i linje med den svenska regeringens uppfattning.

Kommissionens förslag gick dock på tvärs mot vad en rad EU-länder önskade. De vill inte se någon revidering av regelverket för utstationering.

Enligt Kalle Palling, ordförande i det estländska parlamentets EU-nämnd, är syftet med att åberopa subsidiaritetsprincipen att stoppa förslaget.

– Tillsammans med andra medlemsländer kommer vi ge en tydlig signal att det inte finns något behov att revidera utstationeringsdirektivet, sade Palling till The Baltic Course på tisdagen.

– [Kommissionen] pratar om att skydda utstationerade löntagare men i själva verket skyddar de lokala arbetsmarknader [från konkurrens], sade Kalle Palling.

EU-kommissionen anser dock att förslaget är förenligt med fördragen.

– Vi anser att vårt förslag är välbalanserat och respekterar subsidiaritetsprincipen. Men vi kommer självklart att ta de nationella parlamentets åsikter i beaktande, säger kommissionens arbetsmarknadstalesperson Christian Wigand på onsdagen och tillägger att de anmärkningar som kommit in från parlamenten är "olikartade".

Den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet uppmanar kommissionen att inte ge efter.

– Detta förslag får inte försvagas eller dras tillbaka, sade gruppens ordförande Gianni Pittella i ett uttalande.

Det finns ingen tidsfrist för när kommissionen måste komma med sitt utlåtande efter det gula kortet.

Tidigare har det bara skett två gånger att tillräckligt många parlamentet lyckats ge EU-kommissionens förslag ett gult kort.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret