I länder som Moldavien, Ukraina, Georgien, Armenien, Azerbadjan och Vitryssland finns det idag en stor besvikelse över EU och väst, skriver Tina Acketoft (L).

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sveriges röst för östra Europa har tystnat

Om inte befolkningarna i östra Europa ska falla i nationalisters händer och vända sig till Moskva måste Sverige agera mer kraftfullt än idag. Det skriver Tina Acketoft (L), ledamot av riksdagens EU-nämnd.

I den illa förtäckta krigföringen som fortgår i Ukraina demonstrerar Rysslands president Vladimir Putin sin intention att söndra och härska snarare är att låta östra Europa frodas genom samarbete och tillväxt.

Detta är signaler som EU måste ta på allvar. För Sverige innebär det att i alla lägen framhålla och försvara våra liberala värderingar.

I länder som Moldavien, Ukraina, Georgien, Armenien, Azerbadjan och Vitryssland finns det idag en stor besvikelse över EU och väst.  Man uppfattar att arbetet med EUs östliga partnerskapsländer har prioriterats ned. Hoppet till ett väst som kan fungera som ett stöd i ländernas utveckling mot stabilitet och säkerhet börjar nu drastiskt att falna.

Vad vi ser är mycket oroande. Människor som upplever sig som övergivna och svikna av EU blir mycket mottagliga för nationalistiska rörelser - och inte minst för Moskvas propaganda som utmålar EU som en korrupt sammanslutning av svaga stater oförmögen att hantera en okontrollerad flyktingström.

Samtidigt finns växande samhällsgrupper som ser sina länders framtid i EU. Akademiker och utbytesstudenter som studerat och arbetat i EU har sett att det som erbjuds är bättre än vad Putin eller nationalisterna någonsin kan komma med. Men för att denna grupp ska få gehör för sina åsikter måste Sverige och EU visa att vi uppskattar deras strävan efter fred och frihet och att vi inte tänker låta Ryssland styra sina grannländers politik.

Sverige har länge utmärkt sig med sitt internationella engagemang för hotade staters rätt till sin egen suveränitet, men när angriparen heter Ryssland är vår regerings fördömanden lågmälda.

Det är synd att Sveriges röst har tystnat i EU för de grannländer som idag behöver  oss som mest.  

Tina Acketoft (L)
Ledamot av riksdagens EU-nämnd