Annons

Justitieminister Michael Gove vill bli premiärminister. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittisk maktkamp hårdnar – Boris drar sig ur

Den brittiske justitieministern bryter oväntat med Boris Johnson och kandiderar för att bli Storbritanniens premiärminister. Johnson meddelar samtidigt att han inte ställer upp.

Den brittiske justitieministern Michael Gove meddelade på torsdagsförmiddagen att han kandiderar till att bli ledare för konservative Tory-partiet och därmed landets näste premiärminister.

Gove var en av lämnasidans ledargestalter och tippades få en viktig ministerpost i en framtida regering med Boris Johnson som premiärminister. Men Gove utmanövrerar nu Johnsons kandidatur.

– Jag har, motvilligt, dragit slutsatsen att Boris inte kan tillhandahålla ledarskap eller sätta samman en grupp inför uppgiften som väntar, sade Gove i ett uttalande.

Han tillade att han ”inom de närmsta dagarna ska lägga fram sin plan för Storbritannien”. Gove sade för bara knappt två veckor sedan att han varken hade förmågan eller viljan att bli premiärminister.

Londons förre borgmästare och ledande lämnafigur Boris Johnson, som varit favorit till posten, meddelade överraskande vid lunchtid på torsdagen att han inte kandiderar.

Tidigare på torsdagen hade inrikesminister Theresa May, länge tippad som premiärministerkandidat, meddelat att även hon vill ta över efter David Cameron. May kampanjade på stannasidan.

Den som blir partiledare och premiärminister får i uppdrag att förhandla fram Storbritanniens utträde ur EU. Theresa May sade på torsdagen att artikel 50 inte kommer att lämnas in i år om hon bli landets ledare. Hon vill heller inte ha något nyval.

Förutom de två har sysselsättnings- och pensionsminister Stephen Crabb, ledamoten Liam Fox och energiminister Andrea Leadsom meddelat sina kandidaturer.

En opinionsundersökning i The Times visar att May stöds av 36 procent och Boris Johnson av 27 procent av medlemmarna i Torypartiet. För Michael Gove finns inga uppgifter.

Även i socialdemokratiska oppositionspartiet Labour utmanas partiledaren Jeremy Corbyn. Nästan hela hans skuggregering har hoppat av i protest mot vad de anser vara en svag insats från Corbyn i kampanjandet inför folkomröstningen om EU. Flera parlamentsledamöter uppmanar honom att avgår. Tidigare i veckan förlorade han en informell misstroendeomröstning med tre av fyra ledamöter som röstade mot honom.

I dag torsdag väntas ledamoten Angela Eagle, tidigare pensionsminister, meddela att hon utmanar Corbyn, rapporterar Reuters.