Inrikesminister Anders Ygeman. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ygeman om KU-kritiken: En långtgående tolkning

Inrikesminister Anders Ygeman har synpunkter på konstitutionsutskottets fällning av hans EU-uttalande tidigare i år. Riksdagen väntas nu utreda sitt EU-arbete.

Ett enigt konstitutionsutskott i riksdagen prickade på tisdagen inrikesminister Anders Ygeman (S) för bristande förankring av regeringens EU-politik.

Bakgrunden till kritiken är att inrikesministern öppnat för att EU och inte enskilda medlemsländer ska kunna besluta om bevakning av unionens yttre gräns. Den rådande svenska linjen som framfördes av statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen i oktober förra året betonade att gränsbevakning var en nationell fråga.

Det som bland annat får KU att kritisera Ygeman är att han på ett EU-möte i Bryssel i januari i år sagt ”det är viktigt att överväga alla möjligheter till hur förvaltningen av den yttre gränsen kan stärkas”.

– Man kan tänka sig det svaret i motsats: Vi kommer inte att överväga några möjligheter. Det hade varit ett mycket märkligt anförande, säger Anders Ygeman till Europaportalen.

Men konstitutionsutskottet menar att det beskedet inte är samma sak som inrikesministern fått mandat av riksdagens EU-nämnd att säga.

– Då krävs det en långtgående tolkning av det som sägs och inte av det som var meningen, nämligen att vi inte stänger någon dörr för att få ordning på EU:s yttre gräns, säger Ygeman.

Resonemanget ogillas av konstitutionsutskottets ordförande moderaten Andreas Norlén.

– Jag konstaterar att ett enigt utskott har gjort en annan bedömning än statsrådet. Vi kan bara utgå från det vi ser i återrapporten från ministerrådet och då har statsrådet sagt på det sättet. Som vi ser det öppnar det för att ge [gränsbyrån] Frontex en mycket större roll än vad riksdagen och EU-nämnden har godtagit vid den tidpunkten, säger Andreas Norlén.

Trots att ministern har en annan syn på saken väljer han att ta emot kritiken.

– Gör man den tolkning som KU har gjort har jag förståelse för den kritiken och måste naturligtvis ta till mig av att de har kritiserat mig på den punkten, säger Ygeman.

Ytterligare tre ministrar omnämns i KU:s granskning av regeringens agerande i EU-frågor: tidigare miljöminister Åsa Romson (MP), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och idrottsminister Gabriel Wikström (S). Ingen av dem får dock lika skarp kritik som Anders Ygeman.

Romson hade lämnat för bristfälliga beslutsunderlag till EU-nämnden varav ett på franska och de andra två ministrarna hade i Bryssel inte betonat den nationella kompetensen i två frågor såsom EU-nämnden ville.

Utskottet hoppas att en utredning av riksdagens EU-arbete som talmannen väntas besluta om före midsommar ska råda bot på flera av de problem som återkommer i kritiken.

– Det har förekommit under flera år anmälningar mot olika regeringar för hur man hanterar delar av EU-arbetet. Det är ett av skälen till att det finns ett behov för riksdagen att göra en analys av hur riksdagen arbetar med EU-frågor och hur det kan utvecklas och förbättras, säger Andreas Norlén.