Annons

EU- och handelsminister Ann Linde (S) ger sitt fulla stöd till fortsatta TTIP-förhandlingar. Arkivbild.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige avvisar tysk-fransk TTIP-kritik

Sveriges handelsminister Ann Linde håller inte med om att frihandelsförhandlingarna mellan EU och USA har havererat.

Efter att Tysklands vice förbundskansler och ekonomiminister Sigmar Gabriel i söndags dömt ut frihandelsförhandlingarna som de facto misslyckade har även Frankrike återupprepat sitt motstånd mot TTIP.

”Frankrike kräver upphörande av förhandlingarna om #TAFTA #TTIP” twittrade handelsminister Matthias Fekl på måndagskvällen.   

Även den nederländske handelsministern socialdemokratiske Lilianne Ploumen är kritisk och vill se ett annat upplägg på förhandlingarna med större öppenhet och mer ansträngningar för att försäkra sig att vanliga medborgare förstår fördelarna.  

Den svenske EU- och handelsministern Ann Linde (S) vänder sig emot sina tyska och franska partikollegor i synnerhet påståendet att förhandlingarna skulle ha havererat.

– Det uttalandet bygger inte på någon ny substans i förhandlingarna. Så sent som i somras tog man fram tio nya kapitel, och man har nu snart gått igenom alla 30 kapitel. Men sen är det alltid så med förhandlingar att allt är klart först när allt är klart, säger Ann Linde till TT/SvD.

Annons

– Det blir lätt fokus och protester mot enskildheter men det viktiga för oss politiker är att förklara vikten av helheten och betydelsen av ett frihandelsavtal, säger Ann Linde.

Från EU-kommissionen, som sköter TTIP-förhandlingarna på mandat från medlemsländerna, vädjar man om tålamod.

– Även om handelsförhandlingar tar tid, är bollen i rullning och kommissionen gör stadiga framsteg i de pågående TTIP-förhandlingarna, sade  Margaritis Schinas EU-kommissionens talesperson på måndagen. Han påminde om att  EU-ledare vid EU-toppmötet så sent som den 28-29 juni givit TTIP-förhandlingarna sitt stöd.

Vita huset sade att de fortfarande siktar på en överenskommelse vid slutet av året.

– Det kommer att kräva lösning av ganska svåra förhandlingar, men presidenten och hans team har åtagit sig att göra det, sade Vita husets talesman Josh Earnest till reportrar i Washington uppger Reuters.

Det transatlantiska partnerskapet för handel och investeringar förkortat TTIP syftar till att bort tullar och andra handelsavgifter och att samarbeta mer kring regler och standarder. Frihandelszonen med 800 miljoner konsumenter blir den största av sitt slag i världen.