EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under onsdagens linjetal i EU-parlamentet i Strasbourg.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Bekymrad Juncker: EU i existentiell kris

Aldrig tidigare har Jean-Claude Juncker sett så stor splittring mellan medlemsländerna. Det kommande året kommer att bli avgörande för EU:s framtid, enligt kommissionsordföranden.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude höll på onsdagsmorgonen sitt årliga linjetal i Europaparlamentet där han beskrev läget i EU och stakade ut kommande planer.

Han menade att de kommande tolv månaderna blir avgörande för ett EU som är mer splittrat än någonsin.

– Jag kommer inte att står här i dag och säga att allt är frid och fröjd. Aldrig tidigare har jag sett så lite enighet mellan medlemsländerna. Vårt EU är, åtminstone delvis, i en existentiell kris, sade Juncker.

Kommissionsordföranden sökte stöd både inom den politiska högern och vänstern med krav på att göra EU mer socialt och att stabilitets- och tillväxtpakten inte är någon ”flexibilitetspakt”.

Jean-Claude Juncker försökte även dämpa upprördheten i många av de östra EU-länderna som inte vill vara med och ta emot flyktingar.

– Solidaritet måste visas frivilligt. Det kan inte tvingas fram, sade Juncker.

Han uppmanade även de 27 stats- och regeringschefer som på fredag träffas i Bratislava för att diskutera unionens vägval att till mötet ta med sig tre anledningar var till varför EU behövs.

– Historien kommer inte att minnas oss. Historien kommer att minnas våra misstag och hålla oss ansvariga för dem, sade Juncker.

Frihandelsavtalet med USA nämnde Juncker inte alls och han var kortfattad om situationen efter brexit där han upprepade tidigare uttalanden om att britterna inte får plocka russinen ur kakan.

Juncker presenterade en rad nyheter, de flesta av dem redan kända. Det handlar bland annat om förslag på striktare gränsbevakning, en fördubbling av EU:s investeringsfond, en modernisering av upphovsrättsregler och mer försvarssamarbete.

– Vi bör arbeta mot en gemensam militärstyrka.

Men kommissionsordförande lade även fram ett par nya idéer. Han vill se en europeisk frivilligkår där unga européer ska hjälpa till vid olika katastrofer. Han vill även sätta upp en ny investeringsfond vars syfte är att satsa på projekt i länder som många migranter kommer från så att de inte behöver migrera till Europa.

Fredagens möte mellan de 27 stats- och regeringscheferna väntas få större betydelse för vilken riktning EU kommer att röra sig i än dagens linjetal.