Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Polens nationalkonservativa premiärminister Beata Szydło. Arkivbild.

Polen i hård klinch med EU-kommissionen

BRYSSEL 28 oktober 2016 | "Ingen respekt för nationell identitet"

Tidsfristen för den polska regeringen att besvara EU-kommissionens oro för rättsstatsprinciperna i landet har gått ut. Regeringen svarar att EU-kommissionen gör felaktiga antaganden och drar obefogade slutsatser.

I januari inledde EU-kommissionen för första gången en granskning av rättstatssprinciperna i ett medlemsland när den riktade kritik mot fler ändringar i bland annat författningsdomstolen i Polen.

Tonläget från Warszawa blev omgående högt trots att även Europarådets experter kritiserat den nationalkonservativa regeringens åtgärder. Ordväxlingen ledde ingen vart vilket fick EU-kommissionen att i juli ge Polen tre månader på sig att komma till rätta med situationen. Den tidsfristen löpte ut natten till fredagen.

Den polska regeringen svarar med att den finner kommissionen invändningar ”grundlösa” och att den inte respekterar principer som ”objektivitet, respekt för självbestämmande, subsidiaritet och nationell identitet”. 

Regeringen beskyller vidare EU-kommissionen för att ha gjort ”felaktiga antagandet som leder till obefogade slutsatser” på grund av ”ofullständig kunskap” om den polska författningsdomstolen.

[Dispyten mellan regeringen och domstolen] kan inte ligga till grund för att hävda att det finns ett systematiskt hot mot rättsstatligheten i Polen, heter det i uttalandet där regeringen hoppas att EU-kommissionen ”förstår” detta.

Om EU-kommissionen finner att det polska svaret inte är tillräckligt kan kommissionen, EU-parlamentet eller minst tio medlemsländer inleda ett så kallat artikelsjuförfarande.

Artikelsjuförfarandet är EU:s starkaste sätt att se till att ett medlemsland följer de grundläggande fri- och rättigheterna som de förbundit sig till. I slutänden kan ett medlemsland förlora sin rösträtt i ministerrådet. Förfarandet har hittills aldrig använts.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret