Omröstning i EU-parlamentet. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Politiker pekar ut bästa EU-beslutet

Nästan hälften av de svenska EU-parlamentarikerna lyfter fram en fråga som det hittills bästa beslutet i parlamentet.

Europaportalen har frågat de 20 svenska EU-parlamentarikerna om vilka beslut de fattat under den nuvarande mandatperioden som varit de bästa respektive sämsta.

 

Det beslut som klart flest ledamöter pekade ut som den bästa var klimatavtalet från Paris. I början av oktober godkände EU-parlamentet med en överväldigande majoritet unionens ratificering av avtalet.
 
Några ledamöter ansåg att beslutet att avskaffa roamingavgifterna var det bästa. Vissa lyfte fram frågor som de själva arbetat mycket med medan Moderaternas Christofer Fjellner har en annan syn på saken och är nöjd med alla de frågor som stoppats i Europaparlamentet.
 
”Jag sätter stolthet i att varit med om att stoppa såväl stort som smått”, skriver han.
 
Det sämsta beslutet finns det mindre enighet om. Ett par ledamöter anser att bristen på hanteringen av flyktingkrisen är det sämsta, andra EU:s flyktingavtal med Turkiet som dock inte är en parlamentsfråga. Två pekar ut Brexitomröstningen som ligger långt från EU-parlamentarikernas ansvarsområde som det sämsta beslutet.
 
Max Andersson (MP) anser att valet av Jean-Claude Juncker till EU-kommissionens ordförande var det sämsta beslutet. Kristdemokraternas Lars Adaktusson anser att antalet lagstiftningsförslag hittills under mandatperioden varit “tämligen få” i parlamentet.  
 

Våra frågor till EU-parlamentarikerna:

Vilka frågor arbetar du med i parlamentet under okt-nov 2016?

Vilket är det bästa beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och

varför?

Vilket är det sämsta beslut som EU-parlamentet fattat sedan EU-valet 2014 och

varför?

Vilka av dina vallöften inför EU-valet har hittills infriats?

Vilka frågor ska du fokusera på fram till EU-valet 2019?

Europaportalen ställde samtidigt ytterligare tre frågor till EU-parlamentarikerna: du finner deras svar på deras respektive temasida eller genom att klicka på namnet inunder.