Partigruppsledarna i EU-parlamentet Gianni Pittella (S&D), Manfred Weber (EPP) och Guy Verhofstadt (Alde). Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Öppen strid om viktig EU-post

Flera tongivande EU-parlamentariker ger sig in i kampen om att bli nästa talman.

EU-parlamentets inflytelserike talman, den tyske socialdemokraten Martin Schulz, meddelade för en vecka sedan något överraskande att han inte kandiderar till en ny mandatperiod.

Tidigare har EU-parlamentets två största partigrupper, kristdemokratiska och konservativa EPP och socialdemokratiska S&D, turats om att sitta på talmansposten. Tillsammans har grupperna den majoritet som krävs för att rösta fram talmannen vilket sker varje 2,5 år.

Men denna gång går inte S&D-ledaren Gianni Pittella med på upplägget.

– Vi kommer aldrig att acceptera ett monopol på institutionerna som innehas av ett parti och i synnerhet inte EPP, sade italienaren Pittella vid en presskonferens på onsdagen där han meddelade sin kandidatur till talmansposten.

Han syftade på att ledarna för de två andra viktiga EU-institutionerna kommissionen och Europeiska rådet, Jean-Claude Juncker och Donald Tusk tillhör EPP-gruppen. Pittella har telefonerat med de flesta socialdemokratiska ledare i EU, även statsminister Stefan Löfven, och säger sig ha ett starkt stöd.

– Min kandidatur är för förändring, sade Pittella.

EPP och S&D tillsammans med liberala Alde-gruppen har sedan länge samarbetet för att driva genom lagstiftning i EU-parlamentet. Pittella sade på onsdagen att han vill ”arkivera åtstramningspolitiken” och ”lyfta fram en progressiv agenda” om han blir talman. 

Samtidigt har fler andra EU-parlamentariker meddelat att de kandiderar. Liberala Aldes ledare Guy Verhofstadt fick på onsdagen stöd av sin grupp

Från EPP, som formellt ska välja sin kandidat i mitten av december, har irländskan Mairead McGuinness och fransmannen Alain Lamassoure annonserat sinq kandidaturer.

I parlamentets tredje största grupp, EU-kritiska och konservativa ECR, har belgiska Helga Stevens meddelat att hon vill bli talman.

”För första gången på ett årtionde ser det ut att bli ett genuint val till talmansposten i EU-parlamentet. Istället för den vanliga uppgörelsen bakom kulisserna verkar det som att ett antal kandidater kommer att ställa upp”, skriver Helga Stevens i en debattartikel i EUobserver.

EPP-ledaren Manfred Weber sade i förra veckan att han söker en ”konsensuskandidat”  som kan "bevara stabiliteten”. Han uteslöt inte att nästa talman kan komma från någon annan partigrupp, men att EEP som största grupp "har ett uppdrag från väljarna".

Kandidater till talman

 

Dessa EU-parlamentariker vill bli talman.

 

EPP

Mairead McGuinness (Irland)

Alain Lamassoure (Frankrike)

 

S&D

Gianni Pittella (Italien)

 

ECR

Helga Stevens (Belgien)

 

Alde

Guy Verhofstadt (Belgien)

 

För att bli vald krävs att en absolut majoritet av de 751 Europaparlamentarikerna, det vill säga 376, ställer sig bakom en kandidat. Posten ska utses 17 januari nästa år.

 

Sedan 1952 har endast två kvinnor varit talmän i EU-parlamentet och posten har dominerats av parlamentariker från Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien.

 

Alla talmän sedan de direkta valen började 1979 till EU-parlamentet har med några få undantag tillhört EPP eller S&D.

 

Posten som talman har sedan Lissabonfödraget från 2009 och under Martin Schulz ledning blivit allt viktigare.