Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Förslaget på en europeisk åklagare kom 2013 och kommissionen hoppades då att den skulle vara på plats 2015.

Sverige säger nej till europeisk åklagare

STOCKHOLM 2 december 2016

Sverige vill inte att EU skaffar sig en egen åklagarmyndighet för att bekämpa bedrägerier med EU-pengar. Den behövs inte menar inrikesminister Anders Ygeman.

På fredagen beslutade riksdagens EU-nämnd på regeringens förslag att säga nej till förslaget att EU ska inrätta en europeisk åklagarmyndighet för att bland annat bekämpa missbruk av EU:s budget.

– De svenska myndigheterna är väldigt tydliga med att [en europeisk åklagarmyndighet] inte ger tillräcklig stor nytta för de pengar som det kostar, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Europaportalen.

Det tillhör ovanligheterna att Sverige röstar emot ett EU-förslag. Förslaget som har diskuterats under lång tid har på Sveriges begäran ändrats på flera punkter men det är ändå inte tillräckligt menar inrikesministern.

– Den svenska förhandlingslinjen har varit väldigt positiv så den åklagarmyndighet som vi nu ser är en betydligt bättre version än den vi såg för ett par år sedan. Men inte tillräckligt för att Sverige ska vara beredd att ställa sig bakom, säger Ygeman.

Vad är det som saknas?

– Mervärdet. Det är en stor och kostsam organisation som inte ger tillräckligt tillbaka. [Bedrägeribrott med EU-pengar] utreds i Sverige på ett förträffligt sätt i dag. Det är bättre att förstärka arbetet inom Eurojust än att bygga upp en ny åklagarkammare, säger Anders Ygeman som tror att förslaget ändå kan bli av i de EU-länder som väljer att gå vidare med förslaget i ett så kallat fördjupat samarbete.

Även det nederländska parlamentet har sagt nej till förslaget.

Enhällighet

Det krävs att alla EU-länder ställer sig bakom förslaget och godkänns av EU-parlamentet för att det ska bli verklighet.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret