Annons

Vissa av ministrarna har haft inget ett ytterst få möten i EU-nämnden. Arkivbild.

Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sveriges meste och minste EU-minister

Långt ifrån alla i regeringen är engagerade i EU-frågor. Det visar en unik sammanställning som Europaportalen tagit fram.

När den rödgröna regeringen kom till makten hösten 2014 valde statsminister Stefan Löfven (S) att inte ha någon EU-minister. Istället skulle alla vara EU-ministrar. Men hur har det gått med det?

Europaportalen har gått igenom alla de möten som regeringens ministrar haft i riksdagens EU-nämnd fram till slutet av juni i år. Den minister som har haft flest möten med nämnden, är Stefan Löfven. Inför varje EU-toppmöte har han fått söka sitt förhandlingsmandat i riksdagen och antalet toppmöten har växt i takt med svårigheten för EU-länderna att enas kring migrationsfrågan.

Efter statsministern har utrikesminister Margot Wallström (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) varit flest gånger i EU-nämnden. Dessa följs tätt av inrikesminister Anders Ygeman (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Att dessa ministrar varit mest i EU-nämnden beror på att de oftare har EU-möten än andra ministrar.

Ungefär hälften av ministrarna i regeringen har varit ganska sällan – färre än fem gånger under mätperioden – på möten i EU-nämnden och Bryssel.

I andra änden, de ministrar som varit mest sällan i EU-nämnden, finns barn-, äldre- och jämställdhets­minister Åsa Regnér (S), finansmarknads- och konsument­minister Per Bolund (MP) och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Inom deras områden har EU betydligt mindre maktbefogenheter, varför de sällan behöver åka till Bryssel.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) är Sveriges minste EU-minister – han har aldrig besök riksdagens EU-nämnd. En annan minister, Peter Eriksson som tillträdde i maj i år, hade inte heller haft något möte i EU-nämnden.

Regeringen och EU-nämnden

Inför att de svenska ministrarna ska fatta beslut i EU:s ministerråd måste de få sin politik godkänd i riksdagens EU-nämnd.

 

Europaportalen har granskat EU-nämndens möten från det första under den nuvarande regeringen som ägde rum 8 oktober 2014 till sista juni 2016. Vi har bara räknat när ministrarna närvarade och inte när de ersattes av sina statssekreterare.