Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Malin Björk (V) tror priset för ett enat EU när det gäller den nya flyktingpolitiken blir för högt och ser heller ett annat upplägg.

Björk hoppas på 100 000 kvotflyktingar till EU

STOCKHOLM 16 januari 2017

EU-parlamentariker Malin Björk vill se en koalition av villiga länder som ställer Ungern offside i EU:s nya flyktingpolitik. Sveriges regering tycker att upplägget är intressant.

EU är för första gången på väg att spika regler för hur människor från flyktingläger utanför EU legalt och säkert ska vidarebosättas till medlemsländerna. Nästa steg blir att bestämma hur stor EU-kvoten ska vara. I dag finns en rekommendation som EU-länderna antog 2015 om att ta emot drygt 20 000 kvotflyktingar per år.

– Minst 100 000 kvotflyktingar bör EU ta emot som per år, anser Malin Björk (V), ansvarig i Europaparlamentet för kommande förhandlingar kring kvotflyktingar. Malin Björk hoppas att Europaparlamentet kan vara klart med sin uppfattning om kvotflyktingar före sommaren. Därefter väntar slutförhandlingar med EU-ländernas migrationsministrar.

– Jag räknar med att en center-vänster koalition kan baxa igenom det, säger Malin Björk till Europaportalen om möjligheten till en uppgörelse i parlamentet.

Koalition av villiga EU-länder
Malin Björk är kritisk mot EU-ländernas stats- och regeringschefer som på toppmötet i december i fjol kom överens att den nya flyktingpolitiken ska tas med konsensus mellan länderna.

– Vi kan inte ha en strategi där alla [medlemsländer] ingår. Det skulle gynna den utveckling som går ut på att vi bara ska stänga gränserna. Vi kan inte anpassa oss åt det hållet, säger Malin Björk.

Istället vill hon se en ”koalition av villiga EU-länder” som gör upp om en solidarisk flyktingpolitik där länderna delar på flyktingmottagandet. Hon gör en liknelse med när euron infördes. Då var inte alla länder med så varför inte nu frågar sig Björk och åberopar en EU-regel som säger att en grupp EU-länder under vissa villkor kan inleda ett bindande samarbete i en enskild fråga.

Björk anser också att EU-kommissionens förslag är otydligt när det gäller dagens kvotflyktingsystem som sköts av FN:s flyktingorganisation UNHCR. Hon befarar att EU kan vara på väg att skapa ett eget och parallellt system för kvotflyktingar som en bricka i ett migrationskontrollspel där vissa länder som har flyktingar kommer att gynnas framför andra.    

– Jag tror att EU skulle göra det mer ineffektiv och mindre bra än UNHCR, säger Björk

Regeringen intresserad
Efter en överenskommelse mellan regeringen och de fyra allianspartierna ska Sverige i år öka sitt nationella åtagande mot UNHCR och ta emot 3400 kvotflyktingar för att nästa år höja kvoten ytterligare till 5000 personer.

Statssekreterare Lars Westbratt (S) med ansvar för migrationsfrågor hos migrationsminister Morgan Johansson (S) säger till Europaportalen att han är öppen för ett mottagande i den storleksordningen som Malin Björk föreslår.

– Jag vill inte säga någon särskild siffra men som ett räknexempel kan man säga att 100 000 kvotflyktingar i EU motsvarar 5000 i Sverige.

Även upplägget med en koalition av villiga EU-länder kan vara intressant för regeringen.

– Det är ju klart att får man ett bra förslag som man kan köra igenom så tror jag regeringen är beredd att titta på ett förslag där inte exakt alla länder tycker samma sak, säger Lars Westbratt.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret