Annons

Det brittiska parlamentet måste godkänna att utträdesansökan ur EU kan lämnas in. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Brittiska regeringen förlorar brexitmål

Storbritanniens högsta domstol slår fast att  landets parlament måste godkänna en utträdesansökan ur EU innan regeringen kan lämna in den.

– Med en majoritet på åtta mot tre dömer högsta domstolen att regeringen inte kan utlösa artikel 50 utan ett beslut från parlamentet som tillåter det, sade domstolens ordförande David Neuberger på tisdagen.

EU-fördragets artikel 50 är den utlösande mekanismen för att ett medlemsland ska kunna lämna unionen. Regeringen hade drivit linjen att parlamentets godkännande för att lämna in utträdesansökan inte behövdes.

Domstolens motivering till domen är att ett utträde ur EU påverkar brittiska lagar så mycket att parlamentet måste ge det sitt godkännande.

– Att göra på annat sätt skulle innebära ett brott mot bestämda konstitutionella principer som går tillbaka många århundraden, sade David Neuberger.

En talesperson för den brittiska regeringen kommenterade domen med att utträdesansökan fortfarande ska lämnas in senast i mars vilket premiärminister Theresa May tidigare utlovat.

– Vi respekterar högsta domstolens beslut och vi kommer att ta meddela parlamentet vilka de nästa stegen är inom kort, sade talespersonen.

Tisdagens dom var väntad efter att en lägre instans i höstas gått på den klagandes linje.

Behöver inte rådfråga regionalregeringar

Domstolen slog samtidigt i ett parallellt fall fast att den brittiska regeringen inte behöver samråda med de regionala regeringarna i Wales, Nordirland och Skottland innan artikel 50 utlöses.