Annons

Statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har träffats fem gånger på tumanhand. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svensktyskt samarbete ska driva på i flyktingfrågan

Sverige söker tyskt samarbete för att få ett nytt asylsystem på plats i EU där alla medlemsländer tar emot flyktingar.

Stärkt samarbete stod på agendan när unionens mäktigaste politiker, tyska kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel, på tisdagen besökte Sverige och statsminister Stefan Löfven (S).

– Sverige och Tyskland har starka gemensamma intressen och delar grundläggande värderingar. Tyskland är en oerhört viktig partner för Sverige, sade Löfven vid en gemensam presskonferens.

– Vi är politiskt väldigt nära partner. Vi har samma värderingar när det gäller det bilaterala samarbetet men även när vi samarbetar inom EU och internationellt, sade Merkel.

Angela Merkel är den EU-ledare som Löfven träffat näst oftast på tumanhand sedan han tillträdde i hösten 2014. Fyra gånger har det blivit – alla i Tyskland. Detta är första gången sedan 2009 som Merkel besöker Sverige, då på inbjudan av dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Sverige och Tyskland likasinnade i flyktingfrågan

Sedan den brittiska EU-omröstningen i juni i fjol har den svenska regeringen sökt stärka kontakterna med Tyskland. För Sverige handlar det i första rum om en allierad i de pågående förhandlingarna om ett nytt asylsystem i EU.

– Vi är överens om behovet av ett fungerande, gemensamt asylsystem i EU. Vi behöver en mer harmoniserad lagstiftning och tillämpning. Helt grundläggande i den diskussionen är att alla länder är med och delar på ansvaret för att ta emot människor på flykt. Att det inte bara är några länder som gör detta, sade Löfven. 

Angela Merkel sade att delat flyktingmottagande är ”mycket viktigt” för Tyskland, men att EU-länderna måste hitta praktiska lösningar. Hon påpekade även vikten att EU når överenskommelser med länder som person flyr från eller genom på väg till EU. Merkel vill ha ett ”ett avtal som liknar det turkisk” – det avtal som EU nådde med Turkiet i fjol och som drastiskt minskade antalet migranter som ankom Grekland.

– Vi har enats om att fördjupa samarbetet mellan våra två länder och i EU för att driva på agendan framåt i vår, sade Löfven som i Tyskland ser en viktig allierad när Storbritannien är på väg ut ur EU.

Nytt partnerskap inlett

På mötet diskuterades frihandelsavtal och ett nytt ”innovationspartnerskap” lanserades som ska skapa jobb, stärka konkurrenskraften och hitta innovativa samhällslösningar som elvägar i de båda länderna.

De båda ledarna kritiserade även det amerikanska beslutet att tillfälligt hindra personer från sju länder att komma in i USA.

– EU har en viktig roll för att försvara internationell rätt och mänskliga rättigheter oavsett vem som utmanar dessa, sade Stefan Löfven.

På fredag träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer på ett informellt toppmöte på Malta där bland annat flyktingkrisen och unionens framtid ska diskuteras.