Annons

Cecilia Wikström ansvarar för att hitta en gemensam ståndpunkt i EU-parlamentet om den nya Dublinförordningen. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Wikström: Asylsökande ska inte välja land

Europaparlamentarikerna Cecilia Wikström vill strama upp asylhanteringen för både migranter och EU-länder.

I maj i fjol presenterade EU-kommissionen ett förslag på en uppdatering av den så kallade Dublinförordningen. Det är EU:s regelverk om i vilket medlemsland en asylansökan ska behandlas och var en reaktion på den dåvarande flyktingkrisen och kom bara några år efter att EU enats om den nuvarande asylpolitiken.

I EU-parlamentet ansvarar Cecilia Wikström (L) för att få ledamöterna att enas kring en gemensam ståndpunkt om revideringen inför förhandlingarna med medlemsländernas migrationsministrar.

I morgon tisdag ska Wikström presentera sin vision inför EU-parlamentarikerna i justitieutskottet.

I dag säger regelverket att en asylansökan i huvudsak ska behandlas i det första EU-land som en migrant kommer till. Det har dock lagt en stor börda på länder som Italien och Grekland som många migranter först anländer. Många EU-länder har även undvikit att registrera migranter som passera genom dem. Om regeln i praktiken följts hade Grekland under 2015 behövt hantera runt en miljon ansökningar.

I en debattartikel i DN på måndagen skriver Wikström att hon vill att alla medlemsländer i framtiden ska dela på ansvaret genom en automatisk fördelningsmekanism baserad på hur många invånare landet har och hur rikt det är.

”Fördelning av asylsökande kan inte bygga på vare sig frivilligt anvisade platser av medlemsländerna eller på fritt val för de asylsökande”, skriver hon.

De asylsökandes ansökan ska behandlas i ett slumpmässigt valt EU-land.

”Det innebär att vi kan bryta den nedgående spiral där medlemsländerna konkurrerar med varandra om att erbjuda ett så torftigt mottagande som möjligt i förhoppning om att de asylsökande snart ska söka sig till andra länder. Det skulle också ta bort behovet av interna gränskontroller inom EU för att hantera migrationsflöden.” enligt Wikström.

Hon måste nu försöka få stöd för sin linje i EU-parlamentet inför förhandlingarna med medlemsländerna i ministerrådet.

Några medlemsländer – främst Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien – har vid upprepade tillfällen vägrat att ta emot flyktingar. Ländernas parlament har redan invänt mot kommissionens förslag och väntas bli starka motståndare när frågan ska behandlas i ministerrådet.