Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Yttre marknaden allt viktigare för EU-handeln

BRYSSEL 11 april 2017
Uppdaterad: 12 april 2017

EU tappar i vikt för medlemsländernas varuhandel. Men unionen är fortfarande det mest betydelsefulla handelsområdet för nästan alla medlemsländer.

Under 2000-talet har EU-ländernas varuhandel med länder utanför unionen ökat mer än handeln dem emellan.

– Det är inte så konstigt. Under den här perioden har tillväxten i länder utanför EU varit betydligt starkare, säger Petter Stålenheim, ämnesråd på enheten för internationell handelsekonomi på Kommerskollegium – Sveriges myndighet för utrikeshandel.

Den starka tillväxten i länder som Kina, Brasilien, Indien och Sydkorea har gjort att dessa marknader blivit mer attraktiva för företag i EU. Samtidigt har dessa länder ökat sin export till EU.

– De producerar billigare och får då en större andel [av EU:s import], säger Stålenheim.

Det illustreras med all önskvärd tydlighet med det faktumet att Kina under 2000-talet har ersatt USA som den största exportören till EU. Även om USA har tappat är landet fortsatt den viktigaste exportmarknaden för europeiska företag följt av Kina och Schweiz.

Även för Sveriges varuhandel har USA minskat i betydelse. Tyskland och Norge är de viktigaste svenska exportmarknaderna medan Tyskland är den överlägset största exportören till Sverige.

Trots den större ökningen av handeln utanför unionen är EU-marknaden det viktigaste handelsområdet för import och export för den överväldigande majoriteten medlemsländer.

Sverige tillhör den grupp medlemsländer där handeln med övriga EU-länder spelar en relativt mindre roll än för andra. Trots det tar övriga medlemsländer emot nästan 60 procent av Sveriges varuexport. Störst är beroendet av EU i Slovakien och Tjeckien medan ett land som Storbritannien exporterar mindre än hälften av sina varor till andra EU-länder.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret