Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer Valdis Dombrovskis och Jyrki Katainen.

Brexit påskyndar ny union

BRYSSEL 8 juni 2017 | Besparingar ska bli investeringar

EU-kommissionen är ivrig att få en ny kapitalmarknad på plats när Storbritannien är på väg att lämna. Ett av syftena är att bryta bankernas dominans som finansiärer för företag.

För två år sedan lade EU-kommissionen grunden för den så kallade kapitalmarknadsunionen. Det rör sig om en serie reformer på den inre marknaden som bland annat ska underlätta finansiering för företag, öka investeringar och göra finanssystemet mer stabilt.

– Kapitalmarknadsunionen är avgörande för våra ansträngningar att öka investeringarna inom EU för att skapa jobb och tillväxt, sade eurokommissionen Valdis Dombrovskis på torsdagen i samband med en halvtidsöversikt av reformprojektet.

I och med att Storbritannien och därmed EU:s största finanscentrum, London, nu är på väg att lämna gemenskapen har frågan blivit allt viktigare.

– När Storbritannien lämnat EU måste vi fördubbla vårt arbete med att skapa bättre kapitalmarknader, sade tillväxtkommissionär Jyrki Katainen.

Enligt eurokommissionär Dombrovskis är ett av huvudsyftena att bättre nyttja personliga besparingar för investeringar.

– Hushållen i EU tillhör dem som sparar mest i världen. De sparar minst en av tio euro de tjänar. Men allt för få av dessa besparingar användas på ett långsiktigt, produktivt sätt. Besparingar i banker ger väldigt lite ränta vilket berövar sparare på viktiga inkomster och vår ekonom på viktiga investeringar, sade Dombrovskis.

Hittills har 20 de 33 förslagen i det som ska komma att bilda kapitalmarknadsunionen lanserats. Senare i år och början av nästa väntas ytterligare byggstenar läggas till. Det handlar bland annat om nya idéer kring pensionsbesparingar.

– Pensionsfonder är i nuläget underutnyttjade i EU. Endast 27 procent av EU-medborgare mellan 25 och 59 år har börjat pensionsspara, sade Valdis Dombrovskis.

Tillväxtkommissionär Katainen slår fast att det kommer att ta tid innan konkreta resultat ses av åtgärderna.

– Kanske om tio år när marknadsaktörerna har vant sig [kan vi se resultat], sade Jyrki Katainen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret