Flyktingfientliga EU-länder fräser ifrån
BRYSSEL 15 juni 2017Från de tre centraleuropeiska EU-länder som domstolshotas för sin vägran att ta emot flyktingar kommer starka motreaktioner.
I veckan beslutade EU-kommissionen att vidta rättsliga åtgärder mot tre länder – Polen, Ungern och Tjeckien – som inte tagit emot tillräckligt med asylsökande inom unionens omfördelningsprogram. Polen och Ungern har inte tagit emot en enda medan Tjeckien bara tagit emot tolv och det för närmare ett år sedan i programmet. Sammanlagt ska de tre ta emot drygt 10 000 flyktingar som behöver internationellt skydd.
Ungerns nationalkonservative utrikesminister Péter Szijjártó gick till hårt angrepp på kommissionens beslut.
– Det är ren utpressning från EU-kommissionen. Ungern kommer att motsätta sig detta och kommer inte låta en enda illegal migrant komma in, sade Szijjártó till tv M1 och motiverade regeringens linje med oro för terrorism.
– Vi lever under ett allvarligt terroristhot vilket är ett direkt resultat av faktumet att 1,5 miljoner illegala migranter kommit till Europa, sade Szijjártó.
Polens nationalkonservative utrikesminister Witold Waszczykowski sade till Polskie Radio efter beskedet att “inte var något att oroa sig för” och menade att asylsökarna inte vill komma till Polen
– Vi skulle behöva [omfördela dem] med våld. Väl i Polens skulle vi även behöva hålla dem i läger, sade Waszczykowski.
Tjeckiens socialdemokratiske premiärminister Bohuslav Sobotka menar att omfördelningsprogrammet varit ett misslyckande i många länder, där ännu bara knapp 30 000 av 100 000 utlovade platser har omfördelats från Grekland och Italien.
“EU-kommissionen håller blint fast i genomförandet av de icke-fungerande kvoterna som har minskat medborgarnas förtroende i EU:s handlingskraft och försenat en effektiv och konceptuell lösning på flyktingkrisen.”, sade Sobotka i ett uttalande.
”Denna hållning är vi redo att försvara i EU och de relevanta juridiska institutionerna.”, Enligt den tjeckiske premiärministern.
Även inom kommissionen finns kritik mot beslutet. Den tjeckiska EU-kommissionären Věra Jourová motsätter sig öppet processen.
– Det har länge varit känt att jag inte håller med om kvoter. Dagens inledning av en process anser jag inte vara en bra lösning, twittrade Jourová på tisdagen.
EU-kommissionens talman Alexander Winterstein påpekade på onsdagen att alla beslut i kommissionen tas i enhällighet.
De tre länderna har på sig till mitten av juli att svara på kommissionens uppmaning. Om ingen lösning nås kan länderna dras inför EU-domstolen och hotas av stora böter.