Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Migrationsministrar är fortsatt oense om EU:s framtida asylsystem.

Fortsatt låst läge i flyktingfrågan

BRYSSEL 14 september 2017

Det gjordes inga större framsteg när EU:s migrationsministrar diskuterade asylfrågan på torsdagen. Men den nya svenska ministern är ändå hoppfull.

– Jag vill vara förhoppningsfull. Vi förväntar oss i det fortsatta arbetet att alla 28 medlemsländer tar sitt ansvar, säger Sveriges migrationsminister Heléne Fritzon (S) till Europaportalen efter att ha träffat sina europeiska kollegor för första gången.

Migrationsministrarna har utan större framgång försökt enas kring ett nytt asylsystem inom EU där flyktingar fördelas mer jämlikt över medlemsländerna. Flera länder, däribland Polen och Ungern, vill inte ta emot flyktingar och de har vägrat att delta i EU:s tillfälliga omfördelningsprogram.  

Heléne Fritzon pekade liksom flera andra ministrar på domen från EU-domstolen förra veckan där det slogs fast att EU hade rätt att fatta beslut om omfördelning av flyktingar. Hon hoppas att den ska öka trycket på länder som Polen och Ungern.

Om det inte ger resultat tycker hon att EU ska fatta beslut genom omröstning och därmed köra över de länder som motsätter sig.

– Jag är inte främmande för det. Ska EU-samarbetet fungera långsiktigt så är det nog så att vi i vissa avgörande frågor behöver använda majoritetsbeslut.

På torsdagens möte var det dock ingen som tog upp frågan om omröstning. Siktet är fortfarande inställt på att nå enighet genom samtal.

Robert Kaliňák, inrikesminister från Slovakien som tillsammans med Ungern överklagade beslutet om omfördelningen till EU-domstolen fäster ingen stor vikt vid domen.

– Situationen är densamma som tidigare. Vi respekterar [EU-domstolens] åsikt men den 26 september innebär slutet för det här beslutet, säger Kaliňák.

Kaliňák betonar att omfördelningen av flyktingar från Grekland och Italien till andra EU-länder bara gäller fram till 26 september. Det är dock en tolkning som EU-kommissionen avvisar.

Enligt EU-kommissionen gäller omfördelningen personer med rätt till asyl som anländer innan 26 september 2017 vilket skulle innebära att själva omfördelningen skulle fortsätta efter det datumet.

Ingen ska agera ensam i Libyen

Även migrationsströmmen via Libyen togs upp på mötet. Den senaste månaden har antalet migranter som anländer till Italien från Libyen minskat kraftigt. Intresseorganisationer har kritiserat både den italienska regeringen och EU för att samarbeta med tvivelaktiga grupper i Libyen i syfte att hålla migranter borta från Europa och de menar att fler människor då blir fast i det laglösa Libyen under fruktansvärda förhållanden.  

– Det viktiga för Sverige är att aktiviteter vi gör i Libyen ska vara gemensamma politiska beslut i EU och att det sker i samarbete med UNHCR och IOM [internationella organisationen för migration], säger Heléne Fritzon.

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret