Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under onsdagens linjetal.

Juncker kritiserade svensk EU-hållning

BRYSSEL 13 september 2017 | ”EU behöver en ordförande”

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppmanade länder utanför euron och bankunionen att kliva in och att vetorätten i skattefrågor och utrikespolitik borde begränsas eller tas bort. Fyra krav som få svenska politiker vill driva.

En optimistisk kommissionsordförande lade fram stora visioner för EU i sitt årliga tal. EU ska ha en enda ledare och en gemensam finansminister.  

— Europas ekonomi är äntligen på väg tillbaka och med det vårt självförtroende. Låt oss göra det mesta av det och fånga vinden i våra segel, sa Jean-Claude Juncker i sitt årliga tal om läget i unionen inför Europaparlamentet i Strasbourg.

Svenska hjärtefrågor

För att förenkla beslutsfattandet föreslog Juncker att medlemsländerna i ministerrådet skulle ändra regeln  att diskutera tills alla är överens och istället fatta beslut genom omröstning i frågor som moms och den av Sverige kritiserade transaktionsskatten liksom rörande utrikespolitiken.

– Det jag studsar på är att han förespråkar kvalificerad majoritet. Att man ska kunna köra över enskilda länder, säger Europaparlamentariken Christofer Fjellner (M) till Europaportalen.  

Däremot välkomnar Fjellner förslaget om att snabba på förhandlingarna om nya handelsavtal genom. Tidigare har dessa dragits i långbänk då ett 40-tal nationella och regionala parlament fått säga sitt om varje avtal. Nu sade Juncker att dessa ska “hållas informerade”.

Jean-Claude Juncker berörde också andra  för Sverige känsliga frågor. Han betonade att euron är valutan för hela EU och han påminde om att endast två länder har undantag, Danmark och Storbritannien. Likaså uppmanade han alla medlemsländer att gå med i EU:s bankunion där Sverige idag har valt att stå utanför.

Juncker slog samtidigt ett slag för det för Sverige viktiga utstationeringsdirektivet som rör arbetsvillkoren för utländska arbetare.

— Bra att EU-kommissionens ordförande så tydligt slår fast att det inte finns plats för andra klassens medborgare i EU. Lika lön för lika arbete ska gälla, säger Europaparlamentet Marita Ulvskog (S). Ulvskog var dock oroad över förslaget om en ny arbetsmarknadsmyndighet då det är oklart vilken roll facken och arbetsgivarna kommer spela där.

Paneuropeiska valsedlar

Redan till nästa EU-val 2019 vill Juncker vill se paneuropeiska valsedlar där medborgare kan välja bland europeiska politiker, något som tunga partier i Europaparlamentet inte verkar så pigg på. Och efter Storbritanniens utträde i mars 2019 vill han skapa nya tunga poster på den politiska arenan. Dels borde kommissionen och Europeiska rådet ledas av en och samma person enligt Juncker.

— Europa skulle vara lättare att förstå om en kapten styrde skutan, sa Juncker som fortsatte med seglarmetaforerna.

Idén välkomnades av Junckers egna konservativa familj liksom av den liberala ledare i EU-parlamentet, Guy Verhofstadt.

En som inte gillade idén var Danmarks statsminister som snabbt twittrade att Europeiska rådet behöver behålla sin en egen ordförande som kan föra EU-ländernas talan.

Europeisk finansminister

Juncker ville också ge en kommissionär posten som europeisk finans- och ekonomiminister tillika ordförande i eurogruppen där euroländernas finansministrar träffas.  Däremot ville han inte att euroländernas skulle få en egen budget som Frankrikes president Emmanuel Macron har efterfrågat. Det räcker med en budgetlinje inom EU:s budget tyckte Juncker vilket ligger mer i linje med Tysklands och Angela Merkels hållning.   

Gällande EU:s framtid målade upp kommissionsordföranden upp ett Europa som grundas på frihet, jämlikhet och rättssäkerhet. Det senare är inte valfritt sa Juncker med tydlig passning till den polska regeringen som har anklagats för att ta kontroll över högsta domstolen.

Samtidigt försökte han överbrygga uppdelningen i EU mellan Öst och Väst.  

Italien räddar EU

Även i migrationsfrågan betonade Juncker de positiva aspekterna. EU har bättre kontroll av de externa gränserna och antalet migranter som anländer har minskat kraftigt. För det tackade Juncker Italien.

— Italien räddar Europas ära på Medelhavet, sa Juncker utan att beröra kritiken mot Italiens och EU:s agerande där samarbetet med Libyen har ifrågasatts av människorättsgrupper.

Juncker sade dock att kommissionen ska jobba med FN för att sätta stopp för de inhumana förhållandena i de libyska lägren.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret